latinica  ћирилица
25/10/2020 |  08:30 ⇒ 26/10/2020 | 07:07 | Аутор: РТРС

Потписивање Повеље о братимљењу Бањалуке и Београда

Градоначелници Београда Зоран Радојичић и Бањалуке Игор Радојичић сутра ће потписати Повељу о братимљењу два града.
Игор Радојичић и Зоран Радојичић, архив (фото: banjaluka.rs.ba) -
Игор Радојичић и Зоран Радојичић, архив (фото: banjaluka.rs.ba)

Потписивање је предвиђено за 15.00 часова у свечаној сали београдског Старог двора, саопштено је из Скупштине града Београда.

Претходно су градске скупштине верификовале повељу о братимљењу Београда и Бањалуке.

Одборници Скупштине града Београда су 28. септембра усвојили одлуку о братимљењу Београда и Бањалуке, док су Нови Сад и Бањалука од раније градови побратими.

Почетком октобра, приликом посјете делегације града Београда Бањалуци, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да грађани ова два града сарађују и да су те везе људске, породичне, приватне, а да је за Републику Српску у сваком погледу - и политичком, и економском, и националном, најважнији партнер Србија.

- Ми ћемо формално сада подићи једну степеницу више и моћи ћемо да кажемо са поносом да је једна мала Бањалука побратим са једном метрополом као што је Београд - рекао је Радојичић.

Појаснио је да је Београд побратим са многим метрополама попут Москве, Пекинга, Чикага...

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић је током те посјете истакао да ће се повељом формализовати односи два града.

Навео да је са Владом Републике Српске разговарано о томе да сљедеће године један парк у Београду добије име Републике Српске и буде реконструисан и уређен тако да подсјећа на предјеле Српске.

Весић је рекао и да ће у Београду бити отворене "Крајишка кућа" и "Херцеговачка кућа", а да ће неки од београдских фестивала као што су "Фест", "Битеф", "Џез фестивал" имати своја скраћена издања у Бањалуци, те да ће у том граду гостовати Атеље 212 и Београдско драмско позориште.