latinica  ћирилица
25/10/2020 |  10:26 ⇒ 10:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Болнице у Словенији од данас само за ковид и хитне случајеве

У словеначким болницама ће од данас бити обустављен пријем свих пацијента осим суштински важних и хитних случајева и обољелих од вируса корона, прописано је декретом који је синоћ издао министар здравства Словеније Томаж Гантар с циљем да се здравствени ресурси усмјере на борбу против епидемије корона вируса.
Словенија, Љубљана - улице - Фото: Тwitter
Словенија, Љубљана - улицеФото: Тwitter

Иако су Универзитетски клинички центар Словеније, највећа здравствена установа у земљи и још неколико болница почели да примјењују ову мјеру још прије неколико дана, декретом се прописује нови режим рада свим здравственим установама у Словенији, пренијела је агенција СТА.

Онколошки пацијенти, труднице, неонатологија и вакцинације нису обухваћени новом мјером словеначког министарства здравства, као ни хитне интервенције за животно угрожене пацијенте.

У болницама ће се од данас обављати само најхитније, неодложне хирушке интервенције, а министарство ће на 14 дана вршити процјене да ли ове мјере морају да остану на снази или не.

У посљедња 24 часа у Словенији је регистровано скоро 2.000 нових ковид пацијената, 449 хоспитализованих и 63 на интензивној нези, наводи се у званичној статистици.