latinica  ћирилица
25/10/2020 |  18:10 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Додик посјетио Котор Варош и Теслић (ВИДЕО)

Од почетка наредне године биће ријешен проблем финансирања стручног кадра и збрињавање 25 корисника Центра за породицу "Кућа радости" у Котор Варошу, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Додик је посјетио и избјегличко насеље Крушковице у Теслићу.
Котор Варош: Милорад Додик - Центар за породицу - "Кућа радости" - Фото: СРНА
Котор Варош: Милорад Додик - Центар за породицу - "Кућа радости"Фото: СРНА

Дневно збрињавање дјеце с потешкоћама у развоју и финансирање логопеда, дефектолога и психолога, највећи су проблеми Центра за породицу "Кућа радости". Већ пет година, кажу, са дјецом волонтерски раде двије учитељице, а логопед долази из Бањалуке. Свакодневно у центру борави 25 корисника, али број оних са којима се у центру ради је већи.

- Ми имамо 50 попуњених корисничких досијеа дјеце, што значи да имамо много дјеце која су удаљеним мјесним заједницама, па ријеђе долазе у центар, али су наши корисници и надамо се да ћемо успјети реализовати ове договоре како би могли сви да бораве у удружењу - рекла је Драгица Тепић, директорка Центра.

Српски члан Предсједништва најавио је да ће сарадњом локалне заједнице и републичких институција, од почетка наредне године бити ријешен проблем финансирања овог удружења.

- За цјелодневни боравак 25 корисника потребно је око 100.000 КМ и то ћемо заиста завршити у идућој години - најавио је Додик.

Додик је обишао и теслићко избјегличко насеље Крушковице и најавио помоћ у ријешавању имовинско правних односа у вези са власништвом над објектима. Ово је једно од многих насеља у Српској у којем ови проблеми нису ријешени дуже од 20 година.

Мјештанин овог насеља Боро Јовић нагласио је да ни послије 20 година нису ријешени имовинско-правни односи, а да ово насеље броји око 300 становника и да нико није у потпуности власник свог стамбеног објекта.

Додик је подсјетио да је Влада Српске прије двије године власништво над том земљом без накнаде дала локалним заједницама и очекује да се то питање што скорије ријеши без додатних трошкова по становништво.

У овом насељу живи више од 300 становника, углавном избјеглих с подручја Федерације БиХ.