latinica  ћирилица
25/10/2020 |  20:40 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

Почела узорковања и мјерења радиоактивности у Двору

На подручју општине Двор и на Трговској гори, гдје је планирана изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада, започета су узорковања и мјерења радиоактивности за дефинисање нултог или постојећег стања, објављено је на интернет страници хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Прикупљају се узорци површинских вода и седимената, бунарске воде, земљишта, пољопривредних производа и шумских плодова, меда и других пчелињих производа.

Наведено је да се ова мјерења планирају проводити у периоду од годину дана, а врше их радници Института за медицинска истраживања и медицину рада, Института "Руђер Бошковић" и Агрономског факултета Универзитета у Загребу.

Фонд је образожио да су узорци земљишта узети са двадесетак тачака на локацији Черкезовац, те у ближој и даљој околини од велике важности за дефинисање природне радиоактивности у околини.

Мјерне станице за праћење природне радиоактивности постављене су у септембру на Черкезовцу, на локацији гдје треба да буде центар за збрињавање радиоактивног отпада.

На подручју општине Двор, посебно уз транспортне путеве и већа насеља, као и на самој локацији Черкезовац постављена су 34 пасивна уређаја за мјерење дозе зрачења у околини. Постављени су тотализатор, станица за узорковање ваздуха и систем за мјерење амбијенталне брзине дозе.

Припрема узорака и анализе проводиће се у овлаштеним лабораторијама у Институту за медицинска истраживања и медицину рада и у Институту "Руђер Бошковић".

Представници Агрономског факултета обилазили су пољопривредна газдинства и прикупљали пољопривредне производе, типичне за јесен за ово подручје. Биће идентификоване и биљке од којих потиче мед.

Осим пољопривредних производа, у шумским предјелима општине Двор се од почетка септембра узоркују шумски плодови, примарно гљиве, те плодови који дозријевају у јесен, а јагодичасто и бобичасто шумско воће ће се узорковати у сезони прољеће/љето 2021. године.

У договору с ловачким друштвима узимаће се и узорци дивљачи, примарно дивљих свиња, срна и зечева.

Узорци површинских вода и припадних седимената, те бунарске воде прикупљани су у околини локације гдје је планирана градња центра.

Хрватска планира да радиоактивни отпад, половину коју је обавезна преузети из Нуклеарне електране Кршко, одлаже у бившој касарни Черкезовац у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Осим тога, на овој локацији планирано је и одлагање постојећег институционалног отпада.