latinica  ћирилица
28/10/2020 |  10:12 ⇒ 10:14 | Аутор: СРНА

За викенд бесплатна посјета Пећини Орловача

Затварање туристичке сезоне у Споменику природе Пећина Орловача код Сумболовца, општина Пале, биће организовано у суботу, 31. и недјељу, 1. новембра, када ће свим посјетиоцима бити омогућено да уживају у дводневној бесплатној посјети овој природној атракцији.
Орловача - Фото: РТРС
ОрловачаФото: РТРС

Стручни сарадник за природна и култура добра општине Пале Младен Самарџић рекао је Срни да ће омогућити свим посјетиоцима да испробају авантуристичке садржаје у складу са прописаним епидемиолошким мјерама Републичког штаба за ванредне ситуације.

- Сви садржаји укључују обилазак авантуристичког дијела пећине уз помоћ одговарајуће опреме, пењање и спуштање низ стијене Орловаче, шетњу стазом здравља дугом око пет километара на лакши и тежи начин, као и пењање адреналинском стазом брда Орловаче на видиковаце - истакао је Самарџић.

Према његовим ријечима, посјетиоцима ће бити доступан и обилазак пећине "Извор Мокрањске Миљацке", која ће први пут бити отворена за посјетиоце и представља атракцију јер се на располагању налази језеро које треба прећи чамцем да би се дошло до сувих канала пећине.

Он је додао да је обавезна пријава путем мејла mladenorlovaca@gmail.com или на број телефона 065/992-808.

- У току пандемије вируса корона посјетио нас је велики број туриста из Републике Српске и БиХ, што је нама у једну руку и одговарало. Из тог разлога се трудимо да нашу понуду проширујемо - нагласио је Самарџић.

Затварање туристичке сезоне организује се уз подршку спелеолошко-еколошких друштава "Орловача" и "Урсус спелаеус" из Фоче.

Том приликом биће организована и хуманитарна изложба умјетничких радова чланова Спелеолошко-еколошког друштва "Орловача" ради финансијске помоћи породици Димић.

Зимске посјете туристичком дијелу пећине Орловача затворене су до априла због фауне пећине /ендемске врсте инсеката и слијепих мишева/, које се налазе у процесу хибернације.

Званично затварање туристичке сезоне биће организовано у недјељу, 1. новембра са почетком у 12.00 часова, када ће све присутни бити информисани о досадашњем раду Споменика природе Пећина Орловача, као и будућим идејама и пројектима који ће допринијети развоју ове туристичке дестинације.