latinica  ћирилица
28/10/2020 |  13:04 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Кошарац у Рогатици: Подршка привредницима

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац данас је у Рогатици поздравио напоре ове локалне заједнице у борби за нова радна мјеста, као и подршку привредницима.
Кошарац и Тегелтија у Рогатици - Фото: СРНА
Кошарац и Тегелтија у РогатициФото: СРНА

Кошарац је, након састанка са начелником Рогатице Милорадом Јагодићем, којем је присуствовао и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, рекао новинарима да је на инфраструктурном плану у овој општини много урађено.

Он је навео да је као отворено питање остало рјешавање статуса Творнице пречистача Рогатица.

- Са ентитетским надлежним институцијама радићемо на том питању како би стратешки купац из Србије дошао на овај простор и како би се кренуло са радом ТПР-а, што ће донијети нова радна мјеста - рекао је Кошарац.

Кошарац је нагласио да су на овом подручју развијени дрвопрерађивачки и месопрерађивачки капацитети и да ће министарство на чијем је челу "третирати Рогатицу на најадекватнији начин, посебно дрвопрерађивачке капацитете, који су препознатљиви у спољнотрговинском промету БиХ".

Он сматра да је због тога веома важно направити синтезу са предузећем "Шуме Републике Српске", како би се обезбиједило довољно сировине за локалне фирме које се баве прерадом дрвета.

- Вјерујем да ће локална власт радити на томе, јер то је и Јагодићево опредјељење - додао је Кошарац.

Он је истакао добре пословне резултате компанија која се баве производњом и прерадом меса, а који своје производе пласирају на тржиште у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Наводећи да су те фирме упутиле захтјев да послују са Турском, Кошарац је рекао да очекују да ће и оне добити извозничке бројеве и потребне сертификате за извоз месних производа и прерађевина.

Кошарац је најавио и одређене активности које се односе на афирмацију пољопривреде, посебно јер је Рогатица позната по узгоју сјеменског кромпира.

Он је нагласио да је у овој локалној заједници рођено стото дијете у 2020. години, што довољно говори о томе да је Рогатица добар простор за живот, захваљујући политици коју води начелник општине Јагодић.

Начелник Рогатице Јагодић рекао је да је саговорнике упознао о резултатима који су постигнути у овој општини, али и о пројектимам који су у закашњењу, попут улагања у пронаталитетну политику, изградњу обданишта, помоћ обнови школа, улагања у спорт и културу.

Он је навео да је у Рогатици изграђен базен, да је изградња атлетске стазе у завршној фази, а спортске дворане у почетној.

Јагодић је додао да је општина много урадила и на плану локалне расвјете, развоја трговинске дјелатности, текстилне производње, да је изграђена бензинска пумпа, те да је све то допринијело отварању нових радних мјеста у Рогатици.

Он је нагласио и континуирану подршку локалне власти пољопривредним произвођачима, те да је озбиљна пажња посвећена инфраструктурним пројектима у области водоснабдијевања, изградње путева и улица, заштите животне средине.

- Желимо да овај просторо направимо што бољим и угоднијим за живот људи и свих који нам долазе у посјету - каже Јагодић.