latinica  ћирилица
28/10/2020 |  17:03 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Вјерујем у оно што Српска ради у борби са пандемијом (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас да су републичке институције током кризе узроковане вирусом корона биле ефикасне, те да ће наставити да спроводе своје активности с циљем да Српска буде што боља и ефикаснија у борби са овим проблемом и санирању његових посљедица.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Вјерујем у оно што ради Република, јер нисмо једини суочени са овом кризом. Сви су суочени и нико није нашао неко боље рјешење од оног што радимо у Српској - рекла је Цвијановић на конференцији за новинаре након састанка званичника Српске са представницима здравственог сектора, надлежних институција и локалних заједница о сложеној и погоршаној епидемиолошкој ситуацији у Српској.

Цвијановић је истакла да ће ова криза трајати још неко вријеме, али да је данас од представника различитих институција чула да су спремни да раде и ухвате се у коштац са свим проблемима.

Поновила је да рјешења, попут проналаска лијека за вирус, и даље, нажалост, нема, због чега остаје апел становништву да се придржава свих прописаних мјера у смислу заштите здравственог сектора и привреде.

Цвијановић је рекла да су и најновије мјере Српске у вези са вирусом усмјерене на санирање постојећих проблема, али и ка предупређивању потенцијалних опасности.

- Оне се не разликују од мјера које се проводе широм свијета и ми смо свјесни чињенице да није могуће поново закључати друштво и обуставити све активности. Дакле, морамо наћи потребан баланс између оног што је прописана мјера и циљ који се жели постићи - рекла је Цвијановић и додала да без очувања здравља и економије нема живота, али ни друштва и заједнице.

Предсједница Српске је рекла да је скраћење радног времена у угоститељству у Српској минимално у односу и на оно што се дешава у окружењу.

- То су мале интервенције, јер имате земље гдје је потпуно обустављен рад таквих објеката који ће трајати седмицама и више - подсјетила је Цвијановић.

Она је рекла да је мјера обуставе наставе у школама привремена, те да је уведена због ширења вируса у заједници, што је погодило многе породице.

- Знамо да постоје услови да у наредном периоду избалансирамо овај приступ и да настава што више и кад год је то могуће буде редовна и у школама. Међутим, битно је да увијек имамо резервну варијанту, а то је брзи прелазак на комбиновани начин наставе или само на онлајн наставу - рекла је Цвијановић и додала да се од наредног понедјељка у Српској враћа редовна настава у складу са одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације.

Цвијановић је навела да је у борби са вирусом и даље потребна тијесна сарадња републичких и локалних власти, али и са пријатељима широм свијета.

Поновила је да се мора водити рачуна о томе да су радници у здравственом сектору под посебним притиском.

Цвијановић је навела да су у борби са вирусом могуће грешке, али да оне морају бити изузетак, а не правило.

- Морамо водити рачуна да свака наша грешка, ако је учестала или ако је не дај Боже намјерна, може произвести велике посљедице - навела је Цвијановић.