latinica  ћирилица
28/10/2020 |  18:53 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Афера "Респиратори" поново тресе Федерацију БиХ (ВИДЕО)

Јуче започето инсталисање респиратора које је за потребе Федерације БиХ набавила пољопривредна задруга "Сребрена малина" из Сребренице, већ данас је обустављено. Један од четири узоркована респиратора дефинитивно није исправан. Код преостала три утврђена је системска грешка у раду. Ријеч је о уређајима из контигента од 100 комада сумњиво плаћених 10,5 милиона марака због чије набавке Тужилаштво БиХ води истрагу.
Респиратор -
Респиратор

У јеку пандемије вируса корона - шест мјесеци након што су преплаћени и увезени – почело је инсталисање спорних респиратора. Прво болница у Горажду. Од два додијељена апарата, један и дефинитивно неисправан. Други са неадекватним протоком при промјени концентрације кисеоника. Други дан и други покушај – Клинички центар Сарајево. Од 16 додијељених респиратора, сервисери београдске компаније, једине из регије која је прихватила да инсталише уређаје и то бесплатно, а пропала су два јавна позива којима су Федерална влада и Цивилна заштита за тај посао нудиле чак 150.000 марака, покушали су да за рад оспособе два. И опет проблем као у Горажду.

- Под идеалним условима, значи добар притисак у централном систему смо установили да када подесимо кисеоник на 100 одсто концентрације долази до варирања у волумену. Када је волумен задат неких 600 милилитара да једноставно крене варирање од 300 до 1.000 милилитара. По нама тај апарат није за употребу и ми смо то ставили ван снаге - рекао је Јован Рогановић, власник компаније "Professional MEDIC" Београд.

Превелико одступање, а за добробит пацијената, не би га смјело бити. Покушаће утврдити да ли је проблем у софтверу или пак фабричка грешка, рекао је Рогановић, након пропалог покушаја. Од кинеског произвођача одмах ће затражити објашњење. Ако затреба и резервне дијелове. Писмено је већ отпремљено. Чекају одговор. За нови покушај, уколико произвођач понуди рјешење, требаће им од 7 до 25 дана, каже нимало утјешно за здравствени систем Федерације. Посао су обуставили и инжењери "Верлаба", који су били задужени за тестирање апарата.

- Јер се утврдило да је јуче у Горажду овај био у проблему истом, онда су рекли да нема потребе даље да иду да је вјероватно комплетна серија таква. Ми сматрамо да је ријеч о системској грешци - нагласио је Бадњевић.

Ноторна "системска грешка" ућуткала је све сарајевске "викаре" који су у егзибиционој улози и тужиоца и судије са својих "софа" загаламили, када је афера "Респиратори" почела да добија правосудне обрисе. Државни удар, удар на Бошњаке, политичка урота – јечало је из страначке централе СДА. Ехо су појачавала два реиса, бивши и садашњи, бројна "патриотска" удружења и по истом принципу баждарени, подобни "зналци"..., пријетили су, тражили смјене носилаца правосудних функција. И "тврдили" како се ради о одличној опреми и врхунској технологији. Но та "врхунска технологија" ће, у јеку пандемије, умјесто ковид болница, ипак да попуњава складишне полице Федералне цивилне заштите.

- Ми смо одлучили да обуставимо даљњу расподјелу док се не утврди тај технички недостатак и да то покушамо ријешити. До даљњег ће бити у магацину у којем су ускладиштени и остали уређаји - поручио је Мустафа Кадрибеговић, в.д. директора Управе цивилне заштите ФбиХ.

Тамо гдје су били и претходних шест мјесеци док је Тужилаштво БиХ, у набавци прескупих а за сада неупотребљивих респиратора, истраживало улогу федералног премијера Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака, власника "Сребрене малине" Фикрета Хоџића и директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александра Золака. Истражиоци су пронашли дупле уговоре са двије различите врсте уређаја. А трећа је пристигла. Склапали су мозаик како је скромно пољопривредно газдинство куповало софистицирану опрему. А вјештаци тврдили како су осам пута скупље од тржишне цијене плаћени "респиратори" у ствари кинески вентилатори. Истрага о потрошених 10,5 милиона марака траје.