latinica  ћирилица
29/10/2020 |  09:13 ⇒ 10:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Компликује се ситуација у Србији

Ситуација с вирусом корона полако се поново компликује на територији цијеле Србије. Дијелови земље који су до сада одолијевали биљеже рекордне бројке, наводи Танјуг.
Вирус корона у Србији (Илустрација РТРС) -
Вирус корона у Србији (Илустрација РТРС)

У Браничевском округу, који је досад одолијевао трећем таласу вируса корона, у сриједу је само у једном дану забиљежено 39 позитивних на, од чега је 29 у граду Пожаревцу.

Директорка Завода за јавно здравље Пожаревац апеловала је да се спроводе мјере заштите у установама и фирмама. Она је за РТС рекла да се очекује даљи пораст броја обољелих.

Када је ријеч о школама, у Пожаревцу је један средњошколац позитиван на вирус корона, и он је на кућном лијечењу.

У ужичкој болници хоспитализовано је петоро пацијената позитивних и суспектних на ковид 19, четворо је на интезивној њези, од којих је двоје на респираторима, саопштила је ПР Здравственог центра Ужице Данијела Васиљевић.

У току јучерашњег дана био је хоспитализован пацијент мање.

У привременој ковид болници у Крчагову смјештено је 66 пацијената, четворо више него јуче, навела је Васиљевић.

Када је ријеч о Ваљеву, које је помињано као жариште када и Београд, и даље се повећава број заражених, а од посљедњег пресјека у сриједу забиљежено је још 34 новозаражених у том граду, а укупно 57 на територији округа.

Епидемиолог Завода за јавно здравље у Ваљеву др Биљана Рајковић рекла је за РТС да се новозаражени региструју и на територијама општина Љиг, Лајковац, Мионица и Осечина.

Међу зараженима, наводи, има и дјеце, то су углавном породични контакти.

- Дошло је до заражавања на нивоу породице, а не у школама. Школе примјењују све мјере, нормално раде. Има пар одјељења која су на онлајн настави, има дјеце која су у изолацији, али за сада нема великих проблема - истиче Рајковић.

Евидентно је, додаје, повећање у овој недјељи броја заражених и у фирмама, што би могло да се повеже са непоштовањем мјера.

- Правна лица су у обавези, а грађанима је на савјести да мјере примјењују континуирано. Епидемиолошка ситуација је заиста претећа. Ако се у наредним данима не примјењују све мјере стриктно, увијек, свуда у сваком моменту, може да дође само до погоршања - рекла је Рајковићева.