latinica  ћирилица
29/10/2020 |  13:42 ⇒ 19:49 | Аутор: sputniknews.com

Четворо погинулих у нападима у Француској, Макрон поручио да ће мобилисати војску (ВИДЕО)

На територији Француске догодила су два напада у којим су укупно убијене четири особе, а неколико је повријеђено.

Макрон у Ници (фото: AFP 2020 / Eric Gaillard) Први напад догодио се у Ници, гдје је нападач усмртио три особе, а други у Авињону када је полиција упуцала нападача.

Истовремено, у Џеди, у Саудијској Арабији, нападач је ножем избо стражара у француском конзулату. Он је повријеђен али није у опасности.

Полиција у Ници ухапсила је нападача за кога се сумња да је ножем убио три особе, од којих је једној жени одсјекао главу, а неколико повриједио.

У француском Авињону мушкарац је са повицима "Алаху акбар" покушао да нападне полицајце, али је у обрачуну са њима настрадао, док је неколико минута касније услиједио и трећи напад и то у Саудијској Арабији.

19.36 - Трамп: Напади морају одмах престати, ниједна држава не може дуго да трпи

- Наша срца су са народом Француске. Америка стоји са својим најстаријим савезником у овој борби. Ови радикални исламски терористички напади морају одмах престати. Ниједна држава, Француска нити било која друга, не може дуго да трпи! - написао је амерички предсједник Доналд Трамп на свом Твитер профилу.

18.20 - Полиција је изразила увјерење да је мушкарац који је јутрос у Ници одсјекао главу жени и убио још двије особе двадесетједногодишњак из Туниса. Полицијски извори наводе да је он у Француску недавно дошао из Италије. Исти извори истичу да је у току провјера његовог идентитета.

16.44 - У Лиону је ухапшен мушкарац наоружан ножем. Ријеч је о Авганистанцу, старом око 20 година  који је био одјевен у традиционалну одјећу, саопштили су извори из полиције.

- Носио је нож дуг 30 центиметара и дјеловало је да је спреман да крене у акцију - рекао је за АФП Пјер Оливер, начелник другог округа у Лиону.

Ухапшени мушкарац налази се у полицији на испитивању. Хапшење се догодило у близини жељезничке станице у историјском срцу града.

15.46 - Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је да ће након напада у Ници бити мобилисане додатне војне снаге, као и да се уводи појачана контрола безбједности у школама.

15.30 - Недалеко од Париза, поред цркве, полиција је ухапсила мушкарца који је, вјероватно, намјеравао да изведе напад.
Како наводи "Парисиен", ухапшена особа је саопштила свом оцу, прије изласка из куће, да жели да "уради исто као у Ници". Отац се обратио полицији која је лоцирала његово возило и ухапсила мушкарца.

14.36 - Мађарска: Пробуди се Европо - ослобађају се екстремистичке идеологије

- Екстремистичке, антихришћанске идеологије, групе и особе које имају за циљ уништавање традиционалних европских вриједности и начина живота почињу да се ослобађају, рекао је данас, послије напада у Ници, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

14.29 - Бивши француски предсједник Никола Саркози осудио напад у Ници: Вријеме је да узвратимо варварству!

14.22 - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да тероризам никада неће побиједити моралне и људске вриједности и да саосјећа са породицама убијених у Ници.

Он је то написао на Твитеру, поводом два напада у Француској, у Ници и Авињону.

- Наше мисли су са породицама убијених у терористичком нападу у Ници, народом Француске и предсједником Емануелом Макроном. Тероризам никада неће побиједити моралне и људске вриједности које дијелимо - написао је Вучић.

14.16 - Папа Фрања се моли за жртве напада у Ници.

14.11 - Емануел Макрон стигао у Ницу.

13.59 - Амбасада Француске у Мадриду одлучила је да појача мјере безбједности након терористичког напада у Ници.

13.47 - Високи италијански званичници осудили су напад у француској Ници. ПредсЈедник Италије Серђо Матарела упутио је телеграм саучешћа француском колеги Емануелу Макрону.

13.43- Путин упутио телеграм саучешћа Макрону

13.42 - Италија осуђује напад у Ници

13.41 - Британски премијер Борис Џонсон назвао је напад у француској Ници варварством и напоменуо да Велика Британија подржава Француску у борби против тероризма и нетолеранције.