latinica  ћирилица
29/10/2020 |  14:51 ⇒ 30/10/2020 | 07:39 | Аутор: РТРС

Бањалука: Од сутра тестирање на Малти из аутомобила

У Бањалуци од сутра почиње са радом нова локација за тестирање на присуство вируса корона, гдје ће грађани бити тестирани у аутомобилима, како би се избјегао међусобни контакт.
Игор Радојичић и Невена Тодоровић - Фото: Тwitter
Игор Радојичић и Невена ТодоровићФото: Тwitter

Ове тестирање, по принципу узимања брисева пацијентима директно у аутомобилу, вршиће се на Малти (паркинг код Леснине), а уведено је као једна од мјера Града у борби против ширења вируса корона усљед повећаног броја заражених.

- Тиме ће бити растерећена локација испред Поликлинике, на којој је велика гужва и на којој је проблем приступа јер је ријеч о центру града. Уједно смањујемо контакте међу грађанима јер ће овдје лице из свог аутомобила моћи да обави тестирање - рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Он је навео да се припрема и додатна АРИ амбуланта за лица са акутним респираторним инфекцијама у новом објекту у Доцу, поред постојеће ковид амбуланте.

Директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да прва тестирања на новој локацији на Малти почињу сутра од 8.30 часова.

Око 120 пацијената за које је планирано да се сутра овдје тестирају, према њеним ријечима, биће обавијештено од стране Хигијенско-епидемиолошке службе.

- За њих ће бити припремљене упутнице које ће их чекати на овој локацији, тако да ће се овдје моћи тестирати само они пацијенти које је наша служба позавала. Остављена је могућност за оне пацијенте којима не одговара ова локација, да могу тестирање обавити на пункту испред Поликлинке - навела је она.

Истакла је да је тренутно Дом здравља веома оптерећен, посебно примарна здравствена заштита.

- Зато и овом приликом апелујем на грађане да се придржавају свих препоручених мјера како бисмо на неки начин ублажили овај епидемијски талас ширења корона вируса - закључила је она.

Повећање капацитета и локација за тестирање уведене су као нове мјере подршке здравственој заштити становништва.