latinica  ћирилица
30/10/2020 |  08:39 ⇒ 08:49 | Аутор: СРНА

Меркел: Не треба затварати унутрашње границе

Њемачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је да не треба затварати границе између чланица ЕУ поводом наставка ширења вируса корона, саопштио је портпарол Меркелове Штефан Зајберт.

Он је након самита лидера ЕУ и влада земаља чланица рекао да је за Њемачку као земљу у средини Европе посебно важно да постоји функционална економска циркулација.

Говорећи о ранијем затварању граница и утицају на економију у ЕУ, предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да сматра да су "научене лекције", јавио је ТАСС.

- Мислим да смо сви научили лекције. Требало је врло мало времена да се разумије да то омета јединствено тржиште и проток робе. Није зауставило ширење вируса - нагласила је Фон дер Лајенова.

Кинески званичници су крајем прошле године обавијестили Свјетску здравствену организацију о ширењу новог вируса у граду Вухан у Кини, који изазива до тада непознату врсту упале плућа.

СЗО је 11. марта прогласила глобалну пандемију након што се вирус раширио у све дијелове свијета, обољење је назвала ковид 19, а сам вирус корона.

Више од 45.312.680 људи у свијету заражено вирусом корона, преминуло је 1.185.730, а оздравило је 32.985.500.