latinica  ћирилица
30/10/2020 |  18:42 ⇒ 31/10/2020 | 07:58 | Аутор: РТРС

Митропoлит Амфилохије оставио огроман траг у историји СПЦ и српског народа (ВИДЕО)

У Подгорици се данас упокојио митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Почетком октобра заражен је вирусом корона, а готово мјесец дана лијечио се у Клиничком центру Црне Горе.
Упокојио се митрополит Амфилохије (Фото:in4s.net) -
Упокојио се митрополит Амфилохије (Фото:in4s.net)

Према прогнозама љекара био је на путу опоравка, али му се здравствено стање јуче поново погоршало.

Смрт митропoлита Амфилохија потресла је све који су га вољели и поштовали. Бројни вјерници окупили су се на поменима, који су служени у храмовима широм Црне Горе.

Сви они су са будном пажњом протеклих мјесец дана пратили љекарске извјештаје о здравственом стању митрополита, који се од 6.октобра, када му је потврђено присуство вируса корона, налазио у подгоричком КБЦ-у.

Охрабривале су их вијести да се митрополит опоравља и да му је други тест, који је урађен прије неколико дана, негативан.

Очекивало се и да ускоро изађе из болнице. Зато их је све шокирала вијест да му се стање јуче погоршало, а посебно да је јутрос у 8 часова и 20 минута преминуо.

Телеграми саучешћа у Митрополију црногорско-приморско стижу цијели дан са свих страна.

У њима се изражава жаљење због одласка човјека који је оставио огроман траг у историји СПЦ и српског народа у Црној Гори.

Обновио је стотине храмова. У његово вријеме изграђен је и освештан овај Храм Христовог Васкрсења у Подгорици у коме ће, према, његовој жељи бити и сахрањен.

Вратио је народ у цркве, научио их како се воле и бране своје светиње. А бранио их је заједно са њима у бројним литијама по сунцу, киши, снијегу.

Повезане вијести:

Цвијановић: Митрополит Амфилохије остаће упамћен као велики просвјетитељ

Додик: Митрополит Амфилохије обезбиједио мјесто међу великанима православља