latinica  ћирилица
30/10/2020 |  21:54 ⇒ 31/10/2020 | 12:49 | Аутор: СРНА

Радојичић: Сљедеће седмице нови разговори са онима који су највише погођени пандемијом

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић најавио је да ће сљедеће седмице поново бити отворен циклус разговора са привредним субјектима који су највише погођени пандемијом вируса корона, како би се видјело шта град може да учини.
Игор Радојичић (Фото:banjaluka.rs.ba) -
Игор Радојичић (Фото:banjaluka.rs.ba)

- Треба да покушамо да сва привреда, укључујући и услуге, ради све док је то здравствено максимално могуће - изјавио је Радојичић.

Указао је да су земље попут Словеније или Њемачке прибјегле новом таласу закључавања и забрана како би смањиле број обољелих.

- Наша привреда није таква да бисмо могли изнијети ново и дуготрајно закључавање. Имали бисмо сигурно велики број субјеката који не би могли да се врате на ноге. И сигурно би довело до пораста броја незапослених- рекао је Радојичић за АТВ.

Навео је да је економски сектор од почетка пандемије доживио велики шок, нарочито у услужној дјелатности.

- Ми смо заједно са републичким властима имали сет мјера који је неким субјектима који су били забрањени, настојао обезбиједити и минималне плате, доприносе - подсјетио је Радојичић.

Истакао је да је град одредио одређен сет мјера, олакшица, опроста или одгода које су још на снази.

- Донијели смо одлуку о могућности субвенција за поједине комуналне таксе које град наплаћује. Готово је опроштена наплата јавних површина за угоститељство, још постоји могућност пријаве за субвенцију камате на кредите за предузетнике. Морали смо додатно финансирати комуналне услуге које морају да се одвијају. Имали смо значајна одвојена средства за Дом здравља који је морао повећавати капацитете - истакао је Радојичић.

Према његовим ријечима, прије неколико дана одобрено је још 150.000 КМ.

- Морали смо одржати јавни превоз који има пад броја путника и није могао да се одржи. Наш приоритет јесте да омогућимо да комуналне и јавне услуге функционишу, од здравствене заштите, превоза, вртића, водоснабдијевања, а да затим у капацитету града помогнемо и осталим привредним субјектима - додао је Радојичић.

Говорећи о епидемији вируса корона, Радојичић је навео да су бројке веће него што се очекивало.

- Оно што видимо на терену јесте да је далеко веће ширење у урбаном дијелу. У сеоским подручјима је далеко мање. Бројке су стално троцифрене, оно што су процјене људи из здравства јесте да ће се у наредним данима та бројка или задржати или и даље расти јер још нисмо доживјели врхунац овог таласа - рекао је Радојичић.

Додао је да није угодна ситуација, али да се може против ње борити.

- Организационо, прије свега пружањем здравствене заштите, ми можемо да се носимо са овим таласом. Ефекти ових мјера треба да се виде у прелазном периоду - поручио је градоначелник Бањалуке.

Он је рекао да у овој фази вирус неће моћи бити заустављен и искоријењен, као и да су јесен и зима погодни за његово ширење.

- Оно на шта можемо утицати јесте да се епидемија држи под контролом, да је мањи број обољелих. Оног момента када број обољелих пређе подношљиви ниво, онда сте у другој фази проблема - рекао је Радојичић и додао да се не може само размишљати о себи, него и о другима.