latinica  ћирилица
31/10/2020 |  09:57 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Радановић: Споменик "свим жртвама" у Сарајеву - позната сарајевска прича

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је да је иницијатива четири невладине организације из Сарајева да се у том граду подигне обиљежје "свим жртвама", а не меморијал код јаме Казани у коју су бацани Срби, позната сарајевска прича и да је треба примити са сумњом.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Радовановић је навео да се та прича пласира не због поштовања српских жртава, него с циљем да се прикаже да су у протеклом рату "страдали сви".

- То за српску страну није никакво изненађење, због чега ово инивијативу треба примити са сумњом - изјавио је Радановић за "Политику".

Предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић сматра да је иницијатива за подизање споменика "свим жртвама" покушај фалсификовања истине о једном од већих страдања сарајевских Срба на Казанима.

Он је подсјетио да је прије четири године Бакир Изетбеговић као тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ посјетио Казане и признао да је на том локалитету извршен злочин над српским цивилима, које су припадници 10. бригаде Армије БиХ, предвођени Мушаном Топаловићем Цацом, одводили из њихових станова на погубљење.

"Изебеговић ми је баш на Казанима обећао да ће се лично заложити да се направи приступни пут до те локације и постави споменик убијеним Србима", додао је Мандић,

Према званичним подацима, које до сада није негирало ни политичко Сараево, након рата у БиХ из јаме на Казанима извађени су посмртни остаци 29 особа, али коначан број убијених никада није званично утврђен.

За злочине на Казанима осуђено је 14 припадника Армије биХ на казне затвора од шест до 10 година, али многи саучесници у извршењу тог монструозног злочина и данас су на слободи, док је њихов командант Цацо убијен 1993. године у криминалном обрачуну.

Четири сарајевске невладине организације, Удружење за друштвена истраживања и комуникације, Форум ЗДФ БиХ, Мрежа за изградњу мира и Центар за ненасилну акцију затражиле су да споменик буде подигнут "свим жртвама" у центру Сарајева, а не на Казанима, гдје су припадници Армије БиХ бацали убијене сарајевске Србе.