latinica  ћирилица
31/10/2020 |  11:28 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

У Цетињском манастиру служена заупокојена литургија митрополиту Амфилохију (ВИДЕО)

Поводом смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија јутрос је у Цетињском манастиру служена заупокојена литургија. Испраћај митрополитових земних остатака за Подгорицу планиран је за 13.00 часова, док је молитвени дочек у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици предвиђен у 14.00 часова.
Испраћај митрополита Амфилохија (Фото: Митрополија црногорско-приморска) -
Испраћај митрополита Амфилохија (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Митрополија црногорско-приморска и њени вјерници достојанствено припремају посљедњи испраћај свог митрополита.

Од упокојења блаженопочившех митрополита народ је јуче почео да се сабира око његовог светог одра, стотине љекара испратиле су га из Клиничког центра.

Током јучерашњег дана хиљаде људи је дошло у Цетињски манастир да се у молитвеном мимоходу опрости од свог владике.

Јутрос заупокојена литургија у Цетињском манастиру.

Митрополија црногорско-приморска поручила је вјерницима који се сабирају ради испраћаја блаженопочившег митрополита Амфилохија да се придржавају прописаних здравствених мјера у борби против вируса корона.

Из Митрополије су навели да је набављено 5.000 заштитних медицинских маски које ће данас бити подијељене онима који их не буду имали.

- Свјесни цјелокупне здравствене ситуације, али и огромног поштовања које је новопрестављени митрополит уживао, још једном апелујемо да се сви учесници испраћаја придржавају прописаних здравствених мјера, да носе маске и држе дистанцу -  наводи се у саопштењу.

Сутра у 9.00 часова биће служена Света архијерејска заупокојена литурхија, коју ће служити патријарх српски Иринеј, уз саслужење већег броја архијереја. Након литургије служиће опијело, а потом ће бити обављена сахрана у крипти Саборног Храма у Подгорици гдје је митрополит изразио жељу да почива.

Мандатар за састав нове црногорске Владе Здравко Кривокапић затражио је од још актуелног кабинета Душка Марковића да се на достојан начин опрости од преминулог митрополита.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић упутио је телеграм саучешћа Митрополији и Српској православној цркви, а то су урадили и лидери политичких партија, као и бројни амбасадори и представници Европске уније.

Телеграм саучешћа упутио је и предсједник Србије Александар Вучић, као и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је навела да је митроплит Амфилохије својим дјелима, оставио дубок траг у очувању православља како на овим просторима, тако и шире.

Телеграме саучешћа упутили су и предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.