latinica  ћирилица
31/10/2020 |  19:05 ⇒ 01/11/2020 | 12:39 | Аутор: РТРС

Епидемиолошка ситуација у Српској и даље забрињавајућа (ВИДЕО)

Посљедњи епидемиолошки подаци за подручје Републике Српске - 842 новозаражене особе и седморо умрлих. Највише заражених, 231 особа, потврђена је у Бањалуци. Са 70 нових случајева слиједи је Бијељина, потом Требиње са 60. На болничко лијечење примљено је још 86 лица, па је тренутно 747 хоспитализованих.
Лабораторија (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Лабораторија (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Посљедњи епидемиолошки подаци за подручје Републике Српске - 842 новозаражене особе и седморо умрлил. Највише

Наставља се низ лоших епидемиолошких дана у Српској. Готово сваки други од тестирана 1.674 узорка био је позитиван на вирус корона у посљедња 24 часа.

- Код 842 особе у Републици Српској потврђен је вирус корона, чак 231 је из Бањалуке, а седам особа је преминуло. Вирус корона потврђен је и код 70 особа из Бијељине, 60 из Требиња, 53 са Сокоца, 38 из Пала, 36 из Зворника, 31 из Градишке, 30 из Српца, 28 из Лакташа, 25 из Рогатице, 22 из Фоче, 20 из Козарске Дубице, по 18 из Билеће и Угљевика, 13 из Приједора, 12 из Прњавора, 11 из Теслића, по десет из Дервенте и Мркоњић Града, девет из Котор Вароша, по седам из Милића и Челинца, по шест из Добоја и Модриче, по пет из Братунца, Гацка, Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева, Лопара и Шипова, по четири из Кнежева, Новог Горажда, Трнова и Шамца, по три из Вишеграда, Вукосавља, Источног Старог Града, Љубиња и Новог Града, по двије из Невесиња и Шековића и по једна из Брода, Власенице, Доњег Жабара, Крупе на Уни, Рибника и Рудог - саопштено је у Институту за јавно здравство Српске.

Већ неколико седмица, кажу и Дому здравља, и Бијељина је у врху према броју новозаражених.

Проценат заражених у односу на број тестираних у овој локалној заједници и даље је веома висок и износи око 65 одсто.

- Све зависи од њихове клиничке слике. Ако су лакше, они иду у кућну изолацију, ако су теже, ако захтијевају хоспитализацију, иду према болници - појашњава Младен Грујичић, епидемиолог Дома здравља Бијељина.

Требињски болнички капацитети, односно свих 27 кревета на ковид одјељењу, су попуњени, као и простор за изолацију.

Траже се нови капацити, а размишља се и да се један цијели спрат болнице претвори у ковид одјељење.

- Наравно, нама би било идеално ван болнице да премјестимо инфекцију. Ако то не урадимо ван, мораћемо унутар болнице, на уштрб других одјељења. Колико других одјељења, зависи од темпа развоја инфекције - рекао је Станко Буха, помоћник дириректора за медицинске послове Болнице у Требињу.

Институт за јавно здравство Републике Српске објавио је да је у Палама евидентирано 38 новозаражених лица, али, у тамошњем Дому здравља наводе да имају 40 позитивних узорака.

До несклада у подацима, појашњавају, дошло је јер су резултати стигли у различито вријеме у ове здравствене установе.

- Ови подаци које ви данас имате јесу повећани, а разлог томе је, скупљају се подаци за четири дана. Значи, нисмо могли добити податке на вријеме, обзиром да је лабораторија у Фочи преоптерећена - истакао је Иван Шарац, директор Дома здравља Пале.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је становнике Републике Српске да буду диспциплиновани и поштују мјере у борби против вируса корона.

- Оно што сигурно нећемо учинити, нећемо затаварати привреду и друштво, а локалне заједнице су дужне да на основу мјера Републичког штаба пооштре мјере сходно ескалацији кризе и свака заједница ће предузимати мјере сходно процјенама у тој општини - рекао је Додик.

У посљедња 24 часа у Српској је преминуло седам особа - три мушкараца и четири жене средње и старије животне доби из Шековића, Прњавора, Сокоца, Теслића, Кнежева, Лакташа и Шамца.