latinica  ћирилица
04/11/2020 |  14:34 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Потписан Споразум о реадмисији, створени услови за враћање миграната

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић и министар унутрашњих послова Пакистана Ијаз Ахмед Шах потписали су данас у Исламабаду Споразум о реадмисији, којим се омогућава враћање држављана ове земље који илегално бораве у БиХ.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Ради се о изузетно важном споразуму за БиХ, с обзиром да је посљедњих година БиХ постала интересантна рута за илегалне мигранате који желе стићи у земље западне Европе, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

С обзиром на то да држављани Пакистана чине око четвртину укупно регистрованих илегалних миграната у БиХ, ступање на снагу овог споразума, омогућиће започињање процедуре њиховог повратка, што ће у крајњем смањити притисак на поједине локалне заједнице, посебно у Унско-санском кантону.

Овај споразум је резултат новог приступа Министарства безбједности у Савјету министара да се проблеми мигрантске кризе рјешавају кроз употребу међународних механизама и јачање партнерских односа са државама које су извор миграција.

Цикотић је са министром науке и технологије Пакистана Фавадом Чадријем потписао Меморандум о разумијевању у области науке и технологије.

Потписивању споразума присуствовали су и предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и премијер Пакистана Имран Кан.