latinica  ћирилица
14/11/2020 |  10:36 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Соколачки мљекари произвели рекордне количине млијека

Соколачки мљекари испоручили су мљекарама у протеклих десет мјесеци укупно 2.707.000 литара млијека, више за 463.000 литара него лани и постигли су рекордну производњу, рекао је Срни виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Соколац Славиша Кнежевић.
Млијеко - Фото: РТРС
МлијекоФото: РТРС

- Тренд раста производње млијека наговјештава да ћемо ове године премашити 3.000.000 литара млијека, што је донедавно било непојмљиво - истакао је Кнежевић, те навео податак да је за десет мјесеци ове године предато за 121.000 литара више млијека него за цијелу претходну годину.

Највише млијека у протеклом дијелу године произведено је на фарми Романија бањалучке ТЦ Зоне, која је за десет мјесеци сарајевској мљекари Милкос испоручила 157.600 литара сировог млијека, затим газдинство Јање Лиздек са кога је истом купцу предато 130.000 литара.

На трећем мјесту по количини продатог млијека је газдинство Бојана Обрадовића са 92.700 литара, те Николе Ђерића са 91.200 литара.

Кнежевића радује да количине произведеног млијека из мјесеца у мјесец расту, иако је број произвођача остао скоро исти као и лани, око 250.

Билећка мљекара Пађени за десет мјесеци ове године откупила је са Сокоца укупно 2.068.000 литара, а сарајевски Милкос 638.000 литара млијека.

Највећу количину млијека преузима фирма Пађени која се, сматра Кнежевић, највјероватније, наметнула редовношћу исплате и добрим односом са кооперантима.

Кнежевић тврди да се постиже рекордна производња млијека, јер је то једини пољопривредни производ за кога се унапријед зна сигуран купац и цијена, те остварује премија од ресорног министарства за екстра класу.

Према његовим ријечима, у наредном периоду требало би разматрати идеју мљекара са планинских простора да им се омогући "бар неколико фенинга већа премија" у односу на пољопривреднике у нижим подручјима из неколико разлога.

- Одавно пољопривредни произвођачи са овог подручја заговарају и теже, да се бар за који фенинг планинско млијеко одвоји са подстицајима од нижих предјела, због лошијих приноса, али и због бољег квалитета млијека - истакао је Кнежевић.

Он је подсјетио да се за више од 85 одсто од укупне количине испорученог млијека оствари премија, што значи да произвођачи на овом подручју имају екстра класу.

Кнежевић је додао да се премија за млијеко не остварује само на основу квалитета млијека, већ на то утичу и хигијена муже и складиштења млијека, као и здравствено стање грла.

- Порасту производње млијека и његовом квалитету у великој мјери доприноси и савјетодавна служба расора за пружање услуга у пољопривреди Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Српске и општинска пољопривредна служба, организовањем стручних предавања из области мљекарства - истакао је Кнежевић.