latinica  ћирилица
17/11/2020 |  18:09 ⇒ 19:06 | Аутор: СРНА

Број илегалних миграната на балканској рути више него удвостручен

Број миграната који противзаконито прелазе копнену границу ЕУ преко западног Балкана више је него удвостручен у првих десет мјесеци ове године у односу на исти период 2019, наводи се у извјештају Европске агенције за заштиту граница.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

У извјештају се истиче да је у октобру регистровано готово 3.500 илегалних прелазака границе на балканској рути, те да је тај број за више од једне трећине већи у односу на септембар.

Више од половине илегалних миграната у региону ове године су држављани Сирије, док једну четвртину чине држављани Авганистана, наводи се на званичној интернет страници Фронтекса.

Према подацима Агенције, укупан број миграната који илегално прелазе спољне границе ЕУ смањен је за 21 одсто, на 87.500, захваљујући мањем броју оних који долазе у подручје источног и западног Средоземља.

Када је ријеч о централном Средоземљу, број миграната који илегално прелазе границу смањен је за 29 одсто у првих десет мјесеци 2020. у односу на исти период прошле године.

У извјештају се наводи и ситуација у Западној Африци, одакле је више од 5.300 миграната илегално дошло до шпанских Канарских острва у октобру, а укупан број оних који су противзаконито прешли границу ове године достигао је 11.400, већина од почетка августа.