latinica  ћирилица
18/11/2020 |  08:12 ⇒ 10:27 | Аутор: РТРС

Почиње серолошко тестирање становништва Српске (ВИДЕО)

Медицински факултет Универзитета у Бањалуци данас ће у насељима Старчевица и Петрићевац почети серолошко тестирање становништва, изјавио је декан овог факултета Ранко Шкрбић.

- Породични љекари насумично бирају лица за тестирање. Након телефонског позива, пристанак на тестирање је добровољан за лица која желе да знају да ли имају антитијела на вирус корона - рекао је Шкрбић за РТРС.

Шкрбић је истакао да је ово пројекат Медицинског факултета у Фочи и Медицинског факултета у Бањалуци, уз сарадњу са Институтом за јавно здравство Републике Српске, те подршку и координацију Свјетске здравствене организације.

- У међувремену смо средствима Владе Републике Српске купили уређаје и додатну опрему за серолошка испитивања, и за Фочу и за Бањалуку, док су колеге из СЗО обезбиједиле довољан број серолошких китова неопходних за аналитику - рекао је Шкрбић.

Истака је да је већ урађено 150 тестирања запослених на Медицинском факултету, као и студената.

- Можемо рећи да имамо и прве резултате, који су некада очекивани, а некада не, и који показују да су нека лица имала контакте, међутим, не знају да су била заражена. Свакако, лица без симптома су најинтересантнија за испитивање - изјавио је Шкрбић.