latinica  ћирилица
18/11/2020 |  11:21 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Шамац: Ученици засадили саднице у школском дворишту (ФОТО)

Ученици деветог разреда у Основној школи "Србија" у Црквини у општини Шамац, који су чланови Еколошке секције, данас су са наставницом биологије и стручним радницима хортикултуре у школском дворишту посадили саднице, у оквиру активности на пројекту "Млад се покрени, природи се окрени", који су са 4.000 КМ подржали Фонд за заштиту животне средине Републике Српске и ова школа.
"Млад се покрени, природи се окрени" - Шамац - Фото: СРНА
"Млад се покрени, природи се окрени" - ШамацФото: СРНА

Циљ је подизање свијести о значају заштите животне средине

Директор Основне школе "Србија" у Црквини Ирена Комленовић рекла је новинарима да је циљ утицати на подизање свијести, како ученика и радника школе, тако и шире друштвене заједнице о значају заштите животне средине.

- Ученици деветог разреда који су чланови еколошке секције ће са наставницом биологије у наредном периоду едуковати своје вршњаке и позвати их да се укључе у акцију прикупљања амбалаже. Желимо да средствима која добијемо од откупљивања амбалаже нашим ученицима, који су у лошем материјалном стању, помогнемо у набавци школског прибора - рекла је Комленовићева.

"Млад се покрени, природи се окрени" - Шамац (фото: СРНА)

Комленовићева је навела да су чланови еколошке секције заједно са стручним радницима из хортикултуре засадили саднице у школском дворишту, а домар школе, који је врхунски столар, направио је љетну учионицу од греда старог школског објекта, док су ученици разредне наставе израђивали предмете од рециклираног материјала.

- У холу школе поставили смо изложбу и симболично наградили најкреативније. На овај начин желимо да учимо дјецу од ранијих дана да брину о својој околини, заједници у којој живе, и касније када одрасту у младе и активне грађане да су свјесни своје одговорности. Надамо се да ће овај уложени труд ученика и радника школе показати резултате на прољеће, те да ће школско двориште бити мјесто гдје ће уживати не само ученици и радници школе, него и остали становници општине Шамац - рекла је Комленовићева.

Ученик деветог разреда, члан еколошке секције, Никола Варадиновић рекао је да је циљ да едукују ученике о значају заштите животне средине, као и о рециклажи.

- Као члан ове секције учествовао сам у акцији сађења садница. Једна од најважнијих ствари је научити како нешто рециклирати, поготово пластику, којој треба много времена за разградњу ако се баци у природу, а рециклажом можемо да спасимо нашу планету, те добити и новац - рекао је Варадиновић.

У Основној школи "Србија" има укупно 157 ученика, укључујући подручно одјељење Крушково Поље.