latinica  ћирилица
18/11/2020 |  11:47 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Додик: Преузимам мјесто предсједавајућег Предсједништва; Најаве за Борељеву посјету (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се Дејтонски мировни споразум покушава разрушити интервенцијом високих представника.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик каже да Српска обиљежава годишњицу Дејтонског споразума, а Федерација БиХ не.

- У Српској је 21. новембра нерадни дан, јер сматрамо да треба славити мир - истакао је Додик, те додао да је његов приједлог да се користе формулације из Дејтонског споразума.

Додик је истакао да је Дејтонски мировни споразум значајно урушен интервенцијом високих представника.

- Нико овдје није задовољан, а неодрживо је да имате високог представника и стране судије у Уставном суду БиХ 25 година од потписивања Споразума - рекао је Додик.

Додик је рекао да од петка поново долази на мјесто предсједавајућег Предсједништва БиХ и да има најава да би БиХ могао посјетити високи представник за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

- У Сарајеву покушавају да наметну спектакуларну причу да негдје положимо вијенце, што је неприхватљиво. Лажна је прича Сарајева да је био антифашистички град у Другом свјетском рату. Сарајево је све године рата било мирно. Срби из овог града су тада поубијани, одведени у логоре и истјерани, а муслимани и Хрвати су живјели мирно - каже Додик.

Поручио је да БиХ мора бити високо децентрализована.

- Не долази у обзир прича о апстрактним грађанима који одговарају Бошњацима, јер су они наводна већина. И попис становништва су урадили да би као имали неку већину, а лагали су да су Срби побили 300.000 Бошњака - рекао је Додик.

Додик је додао да ће Српска ускоро изаћи у јавност са извјештајем о Сребреници и да ће се показати да је и прича о дешавањима у овом мјесту била спекулација за потребе тадашњих политика.

- Изнијећемо истину пред грађане. Овдје је свијет формулисао политике на лажи да су Срби побили 300.000 Бошњака и силовали 60.000 жена. То се показало да је лаж, а на бази тога су кажњени Срби, јер им је одузета независност, гурнути су у БиХ и 25 година настоје да нас разграде, што нећемо дати - закључио је Додик.