latinica  ћирилица
18/11/2020 |  11:57 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Додик: Дому здравља Бањалука 150.000 КМ за набавку опреме (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће Влада Републике Српске сутра уплатити Дому здравља Бањалука 150.000 КМ за набавку опреме непоходне у борби против вируса корона.
Милорад Додик посјетио Дома здравља Бањалука - Фото: СРНА
Милорад Додик посјетио Дома здравља БањалукаФото: СРНА

- Медицински радници раде одговоран, тежак и захтјеван посао. У име Републике Српске захвалан сам на њиховој истрајности - рекао је Додик након што је посјетио централне амбуланте за акутне респираторне инфекције у Поликлиници, те разговарао са руководством Дома здравља Бањалука.

Он је најавио да ће и СНСД, чији је лидер, уплатити Дому здравља 50.000 КМ.

Додик је рекао да ће институције Српске ријешити питање набавке дигиталног рентгена који кошта 500.000 КМ, затим набавку покретног мамографа чија је цијена 400.000 КМ и санитетског возила вриједног 200.000 КМ.

- Договорили смо на који начин и којом динамиком ћемо ова питања рјешавати. Са директором Дома здравља Невеном Тодоровић и њеним тимом разговарали смо и о томе да се сагледа стање опреме у Дому здравља и да се направи цјеловит програм обнове опреме, те да ангажујући локална, републичка и по могућности међународна средства, покушамо у наредних годину двије замијенити сву опрему или набавити ону која је овдје потребна - истакао је Додик.

 

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да је захваљујући посвећености здравствених радника, пандемија вируса корона под контролом.

Додик је додао да је разговарао са људима који су данас дошли на прегледе у Дом здравља, те да је претходно посјетио и локацију на Малти, гдје се обавља узимање узорака из аутомобила за тестирање на ковид.

- Људи су веома задовољни условима које смо им омогућили. И даље треба да се придржавамо епидемиолошких мјера јер то једино помаже. Могу да посвједочим да грађани Бањалуке имају врхунску услугу, да смо и раније улагали у опремање Дома здравља, што је видљиво - нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да је кроз програм енергетске ефикасности у Дом здравља Бањалука уложено неколико милиона КМ, те најавио да ће у наредних седам дана на улазе у Дом здравља бити постављене својеврсне надстрешице, да се, сада када долазе хладнији дани, грађанима олакша чекање.

Додик је рекао да се здравствени радници и други запослени у овој установи сваки дан боре са вирусом и другим проблемима.

- Ентузијазам радника са којима сам разговарао велики је и веома сам им захвалан. Потпуно сам увјерен да се овдје ради озбиљан и тежак посао - додао је Додик.

Према његовим ријечима, на састанку са руководством Дома здравља истакнуто је да је овој установи потребно и проширење просторних капацитета.

- Има идеја да се надогради ова зграда, али и да се прави нова. Видјећемо шта је најбоље и то ћемо свакако радити у наредном периоду - навео је Додик.

Додик на Малти (фото: РТРС)

У Бањалуци је од почетка епидемије вирусом корона било заражено 7.141 лице.

Директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић захвалила је српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику на подршци.

- И у протеклом периоду имали подршку републичких институција и Градске управе и тако смо рјешавали текуће проблеме - рекла је Тодоровићева.

Истакла је да су данас изнијели потребе за одређеном опремом.

- Потрбено нам је једно санитетско возило за Хитну помоћ, дигитални РТГ и покретни мамограф. Додик је да ће се издвојити и средства за  додатне униформе - изјавио је Додик.

Додик у обиласку Поликлинике (Фото: РТРС)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић посјетили раније у бањалучком насељу Малта локацију за тестирање грађана у аутомобилима.