latinica  ћирилица
18/11/2020 |  11:58 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Мићевић достојанствено представљао српску културу у Европи

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је Удружењу књижевника и грађанима Српске изразе дубоког жаљења због смрти изузетног књижевника и преводиоца Николе Коље Мићевића, истичући да је он достојанствено представљао, у европским оквирима, српску културу, књижевну заједницу, Бањалуку и Српску.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Одлазак Коље Мићевића губитак је за Бањалуку, у којој је рођен и чији је био почасни грађанин, као што је био и грађанин Београда, Париза, Беча и других културних пријестоница Европе - навео је Чубриловић, који је телеграм саучешћа упутио у име Народне скупштине Републике Српске и своје име.

Чубриловић је нагласио да је Мићевић својим преводилачким и укупним културним радом дао неизбрисив допринос афирмацији српске књижевности, као и промовисању француске, италијанске, њемачке, америчке, шпанске и словеначке књижевности и културе на српском говорном подручју.

Он је додао да је Коља Мићевић био интелектуалац првог реда који је оставио изузетно пјесничко, књижевно и преводилачко дјело, али и значајне студије и есеје из музикологије и умјетности, чиме је обогатио српску културу, као и културу народа бивше јужнословенске заједничке државе.

- За свој књижевни и преводилачки рад Коља Мићевић добио је бројне награде и признања и један је од малобројних наших културних посленика који је добио високо признање, Велику златну медаљу Француске Академије за ширење француске културе и језика. Никола Коља Мићевић је достојанствено представљао, у европским оквирима, српску културу, књижевну заједницу, Бањалуку и Републику Српску. Нека му је вјечна слава и хвала - навео је Чубриловић у телеграму.

Књижевник Коља Мићевић /79/ био је позитиван на вирус корона, а преминуо је синоћ у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци.