latinica  ћирилица
18/11/2020 |  15:26 ⇒ 15:30 | Аутор: РТС

Упркос епидемиолошким мјерама, хиљаде грађана у "Колони сјећања" у Вуковару

Учесници вуковaрске "Колоне сјећања", са пређених 5,5 километара од зграде болнице до Меморијалног гробља, обиљежили су "Дан жртве" и 29. годишњицу ратних дешавања у овом граду.

Упркос препорукама епидемиолога, новинари процјењују да је у вуковарској "Колони сјећања", којом је обиљежена 29. годишњица ратних догађаја, било око 10.000 људи.

Први пут ове године у "Колони сјећања" је био изасланик предсједника Србије Веран Матић, као и потпредсједник хрватске Владе из редова српске мањине Борис Милошевић.

У "Колони" није био хрватски предсједник Зоран Милановић, који је одвојено положио вијенац и одао пошту страдалима на Овчари.

Присутни нису били ни представници Срба из Вуковара, који традиционално не учествују у обиљежавању годишњице јер су незадовољни статусом и остваривањем својих права у граду у којем живе, наводи Танјуг.

Град Вуковар је у "Колони" представљала замјеница градоначелника Ивана Мујкић пошто су градоначелник Иван Пенава и замјеник Маријан Павличек заражени вирусом корона.

У "Колони" су били и званичници, предсједник парламента Гордан Јандроковић и премијер Андреј Пленковић с неколико министара.

Присутни су били и предствници навијачких група, а све је протекло без инцидената.

Бројни учесници "Колоне" били су огрнути хрватским заставама или су их носили у рукама, као и обиљежја крајева и градова из којих долазе.

Многи су носили маске, али је било пуно оних који нису поштовали мјере заштите од вируса корона.

Матић: Саучествујем у болу породица убијених, унесрећених, рањених...

Изасланик предсједника Србије Веран Матић и потпредсједник хрватске Владе Борис Милошевић су и у уторак били дио делегције Српског народног вијећа, која је одала пошту српским и хрватским жртвама у Вуковару.

Делегација је најприје положила вијенац у Дунав, а потом и испред споменика на Овчари.

Матић је након полагања вијенца рекао за хрватски Јавни сервис да жели да ода дужно поштовање свим страдалим грађанима Вуковара, припадницима свих народа и свих узраста.

- Саучествујем у болу породица убијених, унесрећених, рањених... Свих који су остали без својих најдражих, без својих домова. Веома је важно да и кроз овакве манифестације учинимо све да се створе услови да се пронађу нестали, како би их њихове породице достојанствено сахраниле и ожалиле - рекао је Матић.

Истакао је да жали за свом патњом, губицима и невиним жртвама, уз обавезу да се учини све како се то никада више не би поновило.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је поздравио је учешће Матића у "Колони сјећања" поручивши да је то "добра порука", која, како је рекао, говори о "суочавању с прошлошћу и показују да и српска власт шаље посебну поруку жртви Вуковара и Вуковараца".