latinica  ћирилица
18/11/2020 |  19:04 ⇒ 19/11/2020 | 07:34 | Аутор: РТРС

Драшковић напушта Херцеговину због изборног пораза? (ВИДЕО)

Родољуб Драшковић, предсједник Пословног система "Свислајон Таково" и већински власник СЛ "Индустрија алата Требиње" поручио је да прекида привредне активности у Херцеговини.
Родољуб Драшковић (Фото: swisslion-takovo) -
Родољуб Драшковић (Фото: swisslion-takovo)

Индустрију алата Требиње, рекао је, препустиће, уз надокнаду, Влади или ХЕТ-у. Градоначелник Требиња Мирко Ћурић поручио је да неће дозволити уцјењивање радника, и да, ако је Драшковић изгубио на изборима, треба да размисли о људима који га окружују.

Индустрију алата Требиње Драшковић нуди уз надокнаду од 8.750.000 евра, колико је, тврди, инвестирао у њу. На продају је понудио и напуштени погон у Невесињу, уз констатацију да би и Прехрамбена индустрија у Требињу могла доживјети сличну судбину. Оставио је рок 15.децембар, послије чега би блокирао рачуне Индустрије алата. Градоначелник Требиња, Мирко Ћурић рекао је да радници неће бити уцјењивани, а да ће са Владом, предсједницом Српске и српским чланом Предсједништва, наћи рјешење за ИАТ, али не под условима које нуди Драшковић. Драшковићу је поручио да, ако је љут што је опозиција изгубила изборе, треба да размисли о људима којима је окружен.

- Данас ћу вам открити лично себе ради, зашто сам ћутао. Због радника, јер су то вриједни људи, који заслужују пажњу свих нас. То су људи који не добијају плату, него зарађују плату, ћутали смо због тога, не зато што нисмо смјели, него због њих - рекао је Ћурић.

Лука Петровић, предсједник Градског одбора СНСД, рекао је да је Драшковић много инвестирао у Требињу. Код њега је случај да привредник и политичар не могу стати у једно. Индустрија алата Требиње, рекао је, сведена је на један погон.

- Он треба да прво измири своје дугове, око 16 милиона марака и камате, а ми знамо да је 2007.године купио ИАТ за 1,7 милиона марака. Да ли је могуће да је сведена на 1,7 милиона, ако знамо да је почета 1955., колико је генерација и породица одгојила - навео је Петровић.

Петровић је рекао да Драшковић други пут нуди ИАТ. Влада одмах треба да наплати потраживања.

- Никада није понудио нотарски уговор и одлуку Скупштине акционара. Када то уради, онда ћемо вјеровати у поклон - додао је он.

Градоначелник Требиња истакао је да неће пристати ни на уцјену око довршетка објекта Гимназије, за пет до десет година, коју Драшковић финансира.

- Обећали смо изградњу Гимназије до 2021.године. Нека нам на вријеме пошаље поруку, ако не жели, да ми, Влада, Министарство, предсједница Српске. Ми ћемо изнаћи рјешења - сматра Ћурић.

Осим саопштења медијима, Драшковић се данас није оглашавао. Недоступан је био и телефоном. Због неизвјесности, незванично, ускоро би требало да се огласи и синдикат Индсутрије алата Требиње.