latinica  ћирилица
18/11/2020 |  21:34 ⇒ 21:34 | Аутор: СРНА

Линта осудио клечање и шетњу Верана Матића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта осудио је као скандалозну и срамну одлуку изасланика предсједника Србије Верана Матића да положи вијенце испред спомен-обиљежја на Овчари и на меморијалном гробљу у Вуковару, а посебно да клекне у Овчари и да учествује у шетњи од зграде болнице до меморијалног гробља.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Веран Матић је на овај начин послао понижавајућу и провокативну поруку да подржава политику званичног Загреба да су Србија, Југословенска народна армија /ЈНА/ и крајишки Срби извршили агресију, а да је Хрватска тобоже водила ослободилачки, одбрамбени и праведан рат - навео је Линта у саопштењу.

Он истиче да би Матић морао знати, када помиње рјешавање питања несталих, да у Хрватској постоји на десетине познатих гробних мјеста, гдје се налазе посмртни остаци више од 150 Срба чија тијела нису ексхумирана, искључиво због опструкције хрватске власти.

Линта осуђује и скандалозну одлуку потпредсједника Владе Хрватске из реда Срба Бориса Милошевића да учествује у шетњи - вуковарској колони сјећања на жртве у протеклом рату.

Он истиче да је током љета и јесени 1991. године у Вуковару, прије почетка ратних сукоба, убијено или нестало више од 120 Срба.

- Веран Матић би морао знати да Хрватска одбија сваку помисао да подигне спомен-обиљежје српским цивилним жртвама и да казни све одговорне припаднике хрватских паравојних формација који су наредили и починили свирепе ратне злочине над невиним Србима 1991. године - навео је Линта у саопштењу.

Он је додао да би Веран Матић, такође, морао знати да Хрватска признаје само хрватске жртве, док се српске жртве негирају и прећуткују да се не била довела у питање лажна и бесмислена теза да су рат у Вуковару тобоже започели Срби и ЈНА.

Линта подсјећа да се у Заводу за судску медицину у Загребу налазе посмртни остаци око 900 ексхумираних тијела, чију идентификацију опструише хрватска страна само из разлога јер више од 500 тијела су страдали Срби.

Он је нагласио да су Срби у Вуковару грађани другог реда за које не важе Устав и закони.

- Веран Матић би морао знати да Срби у Вуковару трпе организовано физичко насиље у последњих неколико година иза кога стоји градоначелник Иван Пенава, да се оптужују за агресију, провокације, протјеривање српског језика и ћирилице и да имају озбиљне проблеме у остваривању свакодневних људских права - напоменуо је Линта.

Јасно је, оцјењује Линта, да се на овај начин Србима у Вуковару шаље непријатељска порука да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Према његовим ријечима, сратешки циљ Хрватске јесте да се на попису становништва 2021. године број Срба у Вуковару смањи испод 33 одсто у укупном становништву и да за њих више не важе одредбе о званичној употреби српског језика и ћирилице.

Линта подсјећа да су на данашњи дан прије 29 година јединице ЈНА ослободиле Вуковар од хрватских паравојних формација које је основао усташки режим Фрање Туђмана с циљем стварања етнички чисте хрватске државе.

ЈНА је, додао је он, као једина легална оружана снага у СФР Југославији, покренула војну операцију с циљем да деблокира вуковарску касарну и заштити угрожено српско становништво.

- Старјешине и војници ЈНА заслужују признање и поштовање јер су успјешно извршили постављени задатак. На данашњи дан треба да се са поносом сјетимо погинулих бораца који су дали највећу жртву за ослобађање Вуковара - истакао је Линта.