latinica  ћирилица
19/11/2020 |  11:31 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Сутра обиљежавање 102 године од уласка српске војске у Бањалуку

У Бањалуци ће сутра бити обиљежене 102 године од уласка српске војске у овај град.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Програмом обиљежавања предвиђено је да у Саборном храму Христа Спаситеља у 10.30 часова буде служен парастос за погинуле војнике и убијене цивиле у Првом свјетском рату.

У 10.50 часова биће положени вијенци и цвијеће на споменик бану Светиславу Милосављевићу.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић истакао је да улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевјековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустрогарском.

Он је рекао на конференцији за новинаре да је у Првом свјетском рату погинуло око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије.

Милуновић је подсјетио да је, након херојске борбе и пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године, српска војска за 45 дана ослободила Београд, а у Бањалуку је ушла 21. новембра 1918. године.

- У пробоју Солунског фронта и даљем ослобађању у саставу српске војске било је и око 25.000 добровољаца са ових простора који су били присилно мобилисани у аустроугарску војску, из које су бјежали и предавали се српској војсци - навео је Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Он је додао да ће се обиљежавање овог догађаја одвијати уз поштовање епидемиолошких мјера.

Овај догађај се обиљежава у организацији Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Војници српске војске из састава Првог батаљона 13. пјешадијског пука "Хајдук Вељко" под командом мајора Драгољуба Бајаловића ушли су на Аранђеловдан 1918. године у Бањалуку.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације - 53 одсто мушкараца у доби од 25 до 45 година.

Солунски фронт једна је од највећих операција у Великом рату, чији је резултат био капитулација Бугарске, Аустроугарске и Њемачке, ослобођење Србије и прелазак српске војске у прекодринске крајеве.