latinica  ћирилица
19/11/2020 |  16:26 | Аутор: СРНА

Опасност од мина у 118 општина

Опасност од мина потврђена у 118 општина у БиХ, а формирано је укупно 478 мински сумњивих површина, показују обрађени подаци из 143 општине.
Деминери (фото:Dejan Božić/RAS Srbija) -
Деминери (фото:Dejan Božić/RAS Srbija)

На онлајн догађају представљени су резултати 18-мјесечног рада на пројектима "Подршка ЕУ у стварању веб-платформе информативног система Центра за уклањање мина у БиХ /БХМАК/" и "Општа процјена мински сумњивих подручја у БиХ".

За реализацију ових пројеката 1,1 милион евра обезбијеђен је од ЕУ, а путем Инструмента за допринос стабилности и миру, саопштено је данас из МАК-а БиХ.

Учесницима су се обратили Мирна Павловић, предсједавајућа Комисије за деминирање у БиХ, Јохан Сатлер, шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ, генерал-мајор Реинхард Тришак, командант ЕУФОР-а и Стелијана Недера, стални представник УНДП-а у БиХ.

Наведено је да су пројекти заједнички реализовали МАК БиХ, као водеће организације у оперативном смислу, а у сарадњи са Оружаним снагама БиХ, Норвешке народне помоћи у БиХ и Развојног програма УН у БиХ /УНДП/, уз надзор тимова ЕУФОР-а.


База података БХ МАК-а, као један од кључних стубова, унапријеђена је, а креиран је и нови, транспарентнији, функционалнији и ефикаснији систем заснован на новим технологијама, који одговара на све захтјеве у смислу извјештавања, планирања и похране података, пише у саопштењу.