latinica  ћирилица
19/11/2020 |  16:42 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Ћук: Дио дониране опреме није одговарао стандардима

На суђењу бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и другим оптуженим за злоупотребу положаја приликом реализације међудржавног пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, бивши командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук рекао је да у тој јединици нису могли користити сву донирану ватрогасну опрему јер није одговарала правилима стандарда о заштити ватрогасаца.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Ћук је данас свједочио у Суду БиХ да су крајем августа 2017. године од Министарства безбједности у Савјету министара добили 18 комплета дводјелних униформи, шљемове, опасаче, рукавице, мегафон и метларице.

Он је рекао да шљемови нису били по одговарајућим стандардима, наводећи да су личили на шљемове грађевинских радника, као и да су добили 27 метларица које његова јединица није употребљавала, а да чизме уопште нису добили.

Овај свједок Тужилаштва је изјавио да су добили напртњаче фирме "Оливети", чији производи су им се од раније показали лошим, због чега су од властитих средстава куповали напртњаче компаније "Пастор", које су биле скупље, али и знатно ефикасније за гашење пожара мањег интензитета.

- Добили смо одјећу мањих бројева од потребних у јединици и њу смо подијелили момцима њежније конструкције, док су рукавице дјелимично одговарале. До одласка из Ватрогасног друштва почетком 2019. године, осим шљемова и метларица, донирану опрему смо користили по потреби -  изјавио је Ћук.

Свједок је потврдио да никада није добио званичан папир о саставу опреме, да им нико није рекао да донирана опрема одступа од траженог, те да примједбе које су имали никоме нису послали у писаној форми због тога што се радило о донацији.

Мектићевом браниоцу, адвокату Сенки Ножици рекао је да није преузео записник о преузетој опреми, док је на питања оптуженог Мектића одговорио да не зна ко је наручивао опрему, те да није видио сертификате који су пратили шљемове.

- Нико од ватрогасаца није их носио, нити је желио да их користи - нагласио је Ћук.

Свједок је оптуженом Гараплији, који је тврдио да су напртњаче набављене у компанији "Пастор", потврдио да он није учествовао у спецификацији опреме, те да је опрему видио тек када је стигла у ватрогасну јединицу.

Свједок Петар Јурић, командир у Професионалној ватрогасној јединици града Мостара, изјавио је да му нико није тражио спецификацију за опрему и да никада нису били у ситуацији да их неко пита шта требају.

- На нас 84 добили смо 18 солидних ватрогасних одијела за отворени простор, које смо оставили за сезонце, 18 пари рукавица нисмо подијелили, кациге за унутрашњи простор нисмо користили јер су ниже категорије, док кациге за гашење пожара на отвореном још увијек немамо. Обућу нисмо добили, а метларице не користимо јер нису погодне за наш терен -  навео је Јурић.

Осим Мектића, за злоупотребу положаја приликом реализације међудржавног пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је финансирала Делегација ЕУ у БиХ, чиме је причињена укупна штета од 244.764 КМ, оптужени су Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија.

Пројекат се односио на набавку ватрогасне опреме, ангажовање људи, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Мектић је оптужен да је злоупотријебио положај на дужности министра безбједности, коју је донедавно обављао, Голијанин у својству шефа Мектићевог кабинета, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија "Инза" Сарајево.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за грубо кршење Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Њима се ставља на терет и кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовања физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Суђење ће бити настављено 3. децембра.