latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:07 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

Влада Српске усвојила ребаланс буџета (ВИДЕО)

Приједлогом другог ребаланса, који је усвојила Влада Републике Српске, републички ребаланс за ову годину, повећан је за 23 милиона КМ и сада износи три милијарде и 636 милиона.
97. сједница Владе Републике Српске - Фото: Тwitter
97. сједница Владе Републике СрпскеФото: Тwitter

Највише новца овим ребалансом планирано је за Компензациони фонд за помоћ привреди и здравству.

Направљене су и одређене уштеде смањењем отплате камата, смањени су трошкови за плате и материјалне трошкове.

Издаци су већи за 36,3 милиона КМ, уштеде за 13,3. Другим ребалансом буџетски оквир за 23 милиона.

Буџетски дефицит неће износити 412 милиона КМ, како се раније предвиђало, већ је за 18,5 милиона мањи.

До краја године биће измирене плате, пензије, борачки додаци, сва социјална давања и све остале буџетске обавезе.

- Задржали смо веће буџетске приходе него расходе и та разлика је 139.835.000 КМ. Можемо рећи да се буџет налази у доброј кондицији - истакла је Зора Видовић, министарка финансија у Влади Републике Српске.

Другим ребалансом повећан је грант за Компензациони фонд, Институт за јавно здравство, трансфер локалним заједницама за социјална давања, субвенције за повећање плата. Извдојено је више за пензије. Обезбијеђено је 900.000 КМ за суфинансирање за високо образовање.

- Раст прихода у односу на први ребаланс буџета је 47,5 милиона КМ, што значи да су највише су пали индиректни порези за око 40 милиона - навела је Видовићева.

У овој години укупно задужење Републике Српске биће мање за 24,2 милиона КМ од планираног. У 2021. планира се да буџет буде ликвидан.

- Плате ће остати на истом нивоу али пензије ће бити веће јер смо у обавези да их усклађујемо - завршила је министарка финансија Српске.

Влада Српске, између осталог, усвојила је измјене закона пореза на доходак којим се укида опорезивање капиталне добити између најближих сродника и опорезивање поклона до 10.000 КМ.

Влада је именовала вршиоца дужности директора Средњошколског дома у Бањалуци.