latinica  ћирилица
19/11/2020 |  19:30 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Усвојена одлука да држављани Албаније улазе са личном картом

Влада Србије је на сједници усвојила одлуку којом се омогућава држављанима Албаније улазак на територију Србије без путне исправе, са важећом биометријском личном картом.
Влада Србије (@SerbianGov) - Фото: Тwitter
Влада Србије (@SerbianGov)Фото: Тwitter

Ова одлука резултат је потписаног споразума између двије земље, а на тај начин ће се олакшати проток људи, робе и капитала и додатно пружити могућност за развијање добросусједских односа земаља западног Балкана.

Примјеном ове одлуке стварају се додатни предуслови за даље развијање привредне, економске, научне, просвјетне, спортске и културне сарадње између двије државе, саопштено је из Владе Србије.

Што се тиче борбе против епидемије вируса корона, Влада је дала сагласност да се исплати једнократна новчана помоћ од по 10.000 динара /85 евра/ за запослене здравствене раднике у неколико институција.

Овај износ добиће запослени у установама социјалне заштите за смјештај корисника чије се радно ангажовање у потпуности или дјелимично финансира из буџета Србије, као и професионални припадници Војске Србије у војноздравственим установама, те здравствени радници запослени у МУП-у.

Ова једнократна новчана помоћ биће исплаћена и здравственим радницима у заводима за извршење кривичних санкција, као и здравственим радницима у Заводу за спорт и медицину спорта Србије.

На сједници је усвојен Програм распореда и коришћења субвенција за подршку раду туристичких агенција, организатора туристичких путовања због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом корона, за шта је Влада одобрила 150 милиона динара /1,27 милиона евра/.

Влада је усвојила је уредбу о центрима спољне трговине у иностранству, којом се омогућава Влади и Привредној комори Србије /ПКС/ рад на заједничкој промоцији државе и привреде.

Усвајањем овог акта уређују се статус, послови и начин оснивања центара спољне трговине у иностранству.