latinica  ћирилица
19/11/2020 |  20:43 ⇒ 22:29 | Аутор: СРНА

Пуна опредијељеност за поштовање одредаба Дејтонског споразума

Предсједништво БиХ изразило је пуну спремност и опредијељеност за поштовање одредаба Општег оквирног споразума за мир у БиХ и Устава БиХ који је његов саставни дио.
Чланови Предсједништва БиХ - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Чланови Предсједништва БиХФото: www.predsjednistvobih.ba

У заједничкој изјави чланова Предсједништва БиХ, поводом обиљежавања 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, наводи се да је ово догађај од највећег значаја за БиХ, западни Балкан, али и Европу у цјелини.

Предсједништво БиХ изражава захвалност свим међународним партнерима који су допринијели успостављању и очувању мира, као и реконструкцији БиХ, саопштено је из ове институције након данашње сједнице.

Из Предсједништва БиХ саопштено је да је данас јединствена прилика да се пошаље порука којом ће на прави начин указати на значај јачања повјерења, мира и међусобног поштовања међу свим народима и грађанима у БиХ, свим њеним дијеловима, ентитетима, Брчко дистрикту, кантонима, градовима и општинама.

Предсједништво БиХ поздравља напредак које је од Општег оквирног споразума за мир у БиХ до данас остварен у економији, образовању, демократизацији друштва, владавини права, јавној управи и свим другим областима.

У заједничкој изјави наводи се да Предсједништво БиХ понавља своју спремност и опредијељеност за јачање добросусједских односа у региону на бази међусобног поштовања и уважавања, у складу са међународним правом.

Предсједништво БиХ сматра да је у овом времену пандемије неопходно унаприједити сарадњу са свим међународним партнерима у одлучној борби против тероризма, пандемије вируса корона, као и у погледу мигрантске кризе.

- Обавеза свих нивоа власти у БиХ јесте да појачамо напоре како бисмо обезбиједили народима и грађанима да могу живјети достојанствено, уз међусобно уважавање и разумијевање - истиче се у саопштењу.

Из Предсједништва БиХ напомињу да је данас прилика да се подсјети на обавезу да треба саосјећати са болом и патњама припадника свих народа и грађана, те обавезу да се искаже поштовање према свим невиним жртвама рата.

- Ми, чланови Предсједништва БиХ, потврђујемо опредијељеност да стварамо друштво по мјери свих његових народа и грађана, а нарочито младих којима желимо омогућити останак и будућност у њиховој домовини - пише у заједничкој изјави.