latinica  ћирилица
20/11/2020 |  13:44 ⇒ 13:45 | Аутор: РТС

ФИФА подржала реформу женског фудбала

Међународна фудбалска федерација подржала је предложене реформе за заштиту фудбалерки и тренера.

Међу реформама у женском фудбалу неке су кључне мјере, попут обавезног породиљског одсуства од 14 недјеља, током ког ће фудбалерке примити финансијску накнаду у износу од двије трећине своје плате према тренутном уговору.

- Након недавног феноменалног раста и невиђеног успјеха Свјетског првенства у Француској, женски фудбал улази у сљедећу фазу развоја. Морамо усвојити регулаторни оквир који је примјерен и прилагођен потребама женског фудбала - рекао је Ђани Инфантино, предсједник Фифа.

Између осталог, након повратка на посао, клубови морају да поново ангажују играчице и да им пруже одговарајућу медицинску и физичку подршку.

- Ниједна играчица не смије бити у неповољном положају због трудноће, а реформе ће такође пружити вежу заштиту при запошљавању жена у фудбалу - наводи Фифа и додаје да су одобрена нова правила за бољу заштиту положаја фудбалских тренера.

- Тренери имају једну од виталних улогу у фудбал, али у историји су остали изван фудбалског регулаторног оквира. Морали смо да уклонимо ту празнину и да препознамо кључну улогу коју имају - рекао је Инфантино.

Нова правила сада постављају минималне стандарде за тренерске уговоре и пружају већу јасноћу о садржају уговора о раду.