latinica  ћирилица
20/11/2020 |  16:25 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Будва и Беране жале за српским патријархом Иринејом

Локалне власти у Будви и Беранама прогласиле су Дан жалости поводом упокојења српског патријарха Иринеја.

Предсједник општине Будва Марко Бато Царевић прогласио је Дан жалости у понедјељак, 23. новембра, због смрти патријарха СПЦ Иринеја.

Дан жалости се обиљежава истицањем заставе на пола копља на згради општине, јавним установама које је основала општина, објектима мјесних заједница.

- Електронски и други медији, организатори јавних програма и садржаја дужни су да своје програме и садржаје прилагоде Дану жалости. За вријеме Дана жалости забрањено је емитовање музике, односно одржавање програма забавног садржаја на јавним мјестима. Локални јавни емитер РТВ Будва ће свој програм прилагодити обиљежавању Дана жалости на начин што ће емитовати програм који по својој природи одговара обиљежавању овог дана - наводи се у одлуци.

И локална власт у Беранама прогласила је Дан жалости поводом смрти патријарха српског Иринеја.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић рекао је да је то још један велики губитак за Српску православну цркву, након недавне смрти Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Шћекић истиче да је имао част и привилегију да упознам патријарха српског Иринеја, чија је скромност и умјереност изазвала посебно поштовање, а благи глас одавао посебну топлину и осјећај блискости.

- Његошевска и светосавска Црна Гора живјеће вјечно, чуваће сјећање на своје благопочивше свете патријархе, митрополите и владике, и даваће патријархе за трон Светог Саве и очување нашег имена и бића - додао је Шћекић.

Његова светост патријарх српски Иринеј /90/ упокојио се јутрос од посљедица вируса корона, а биће сахрањен у недјељу, 22. новембра, у крипти Храма Светог Саве.

Због упокојења патријарха српског у Србији и Републици Српској од данас је проглашена тродневна жалост.