latinica  ћирилица
20/11/2020 |  18:57 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Тродневна жалост у Србији и Српској (ВИДЕО)

Заставом жалости на српској патријаршији, означено је да је СПЦ остала без поглавара. Патријарх Иринеј, преминуо је јутрос у војној болници Карабурма упркос напорима домаћих и руских љекара, који су на крају изашли испред болнице како би одали посљедњу почаст патријарху.
Српска застава на пола копља -
Српска застава на пола копља

Спуштањем застава на пола копља започела је тродневна жалост у Србији. У телеграму саучешћа, предсједник Србије навео је да је Иринеј био велики патријарх, онакав каквог је тражило ово вријеме.

- Данас тугује Србија и цијело српство. Упокојио се наш патријарх, тих и миран, добар и мирољубив човјек, наш одговорни духовни пастир. Умро је човјек какви бисмо сви вољели да будемо и онакав како нас наша вјера учи да будемо - истакао је Александар Вучић, предсједник Србије.

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, рекао је да ћемо остати вјечно захвални за љубав, пажњу и благослове које смо као народ и Република добијали од патријарха.

- Његовим одласком наша Црква је изгубила великог молитвеника и истинског пастира свог народа, а ми у Републици Српској и великог пријатеља, који је са нама дијелио добро и зло од како је ступио на патријаршијски трон - навео је Додик.

Паљењем свијећа у Саборној цркви и Храму Светог Саве, опростили су се и вјерници од патријарха којег су, кажу, познавали по блискости са обичним људима.

Предсједник Русије Владимир Путин, у телеграму сучешћа, навео је да је патријарх Иринеј свој ауторитет заслужио дјелима, док су свјетски медији, за упокојеног патријарха навели да је био један од ријетких православних поглавара који се залагао за поправљање односа са римокатоличком црквом. Телеграме саучешћа упутили су и амбасадори САД и Кине у Србији, али и други званичници. Његова смрт, највише је погодила Нишку патријашију гдје је патријарх провео 35 година

На сједници Светог Синода, одлучено је да тијело патријарха у суботу буде изложено у патријаршијској цркви у Београду, гдје ће сви вјерници моћи да се од њега опросте, док ће у недјељу бити пренесено у Храм Светог Саве гдје су већ почеле припреме за његову сахрану. Патријарх Иринеј биће први патријарх сахрањен у крипти Храма. Синод ће у року од три мјесеца изабарати новог патријарха а до тада ће ту дужност обављати владика дабробосански Хризостом.

Повезане вијести:

Српска жали за патријархом