latinica  ћирилица
20/11/2020 |  20:41 ⇒ 21/11/2020 | 07:55 | Аутор: СРНА

Грађани ће моћи да се опросте од патријарха у Храму Светог Саве

Ковчег са тијелом блаженопочившег патријарха српског Иринеја сутра ће, послије литургије која ће бити служена у Саборној цркви у Београду, бити пренесен у Храм Светог Саве, гдје ће грађани моћи да се опросте од њега, али неће моћи да га цјеливају због епидемиолошких мјера.
Храм Светог Саве на Врачару (Фото:ekapija.com) -
Храм Светог Саве на Врачару (Фото:ekapija.com)

Ковчег са тијелом патријарха биће унесен у Саборну цркву сутра у 8.30 часова и биће изложен за вријеме литургије поводом храмовне славе - Аранђеловдана. Послије тога планиран је кратак помен, а потом би тијело требало да буде пренијето у Храм Светог Саве.

Свештеник Храма Светог Саве јереј Драган Шовљански рекао је за РТС да ће сутра у 11.30 часова колона са ковчегом са земним остацима српског патријарха кренути из Саборне цркве ка Храму Светог Саве, испред којег ће га дочекати припадници Војске Србије, а у самом Храму свештенство.

За 12.30 часова заказан је помен у Храму Светог Саве над тијелом блаженопочившег патријарха, а након тога цијелог дана и цијеле ноћи, до дана сахране у недјељу, 22. новембра, београдски свештеници ће читати Свето Јеванђење над одром патријарха.

Он је напоменуо да ће заупокојена литургија бити служена у недјељу у 9.00 часова у Храму, гдје ће бити изложено тијело патријарха Иринеја.

Према његовим ријечима, литургију ће предводити мјестобјуститељ патријарховог трона митрополит дабробосански Хризостом са архијерејима и свештенством.

Када је ријеч о одавању почасти вјерника, јереј Драган је рекао да ће, ускладу са препорукама Кризног штаба за борбу против епидемије вируса корона, бити спроведене епидемиолошке мјере и да неће бити могуће цјеливање тијела блаженопочившег патријарха.

- Сав народ ће моћи да уђе на улаз у храм и да приђе на неколико метара од самог тијела, да се поклони и поново изађе напоље. Позивамо све вејрнике да носе заштитне маске због епидемиолошке ситуације, да се превише не задржавају и да не праве гужве - рекао је јереј Драган.

Сандук са тијелом упокојеног патријарха Иринеја данас, касно поподне су из војне ковид болнице Карабурма преузели представници СПЦ.

Медицинско особље војне ковид болнице Карабурма је испратило патријарха, направивши шпалир како би му одали пошту.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је јутрос у Београду, а биће сахрањен у недјељу, 22. новембра, у крипти Храма Светог Саве у Београду.