latinica  ћирилица
21/11/2020 |  07:53 ⇒ 08:44 | Аутор: РТРС

Одавање почасти патријарху Иринеју

Tијело блаженопочившег патријарха српског Иринеја данас ће бити изложено у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду, а послије тога ће бити пренесено у храм Светог Саве на Врачару, гдје ће вјерници имати прилику да се опросте са блаженопочившим патријархом, али неће моћи да га цјеливају, због епидемиолошких мјера.
Патријарх Иринеј (Фото:Nemanja Jovanović)) -
Патријарх Иринеј (Фото:Nemanja Jovanović))

Око 11 часова и 30 минута, колона са ковчегом са земним остацима српског патријарха кренуће из Саборне цркве ка Храму Светог Саве, испред којег ће га дочекати припадници Војске Србије, а у самом Храму свештенство.

За 12 часова и 30 минута заказан је помен у Храму Светог Саве над тијелом блаженопочившег патријарха, а након тога цијелог дана и цијеле ноћи, до дана сахране у недјељу, 22. новембра, београдски свештеници ће читати Свето Јеванђење над одром патријарха.

Патријарх Иринеј биће сахрањен у недјељу у крипти Храма Светог Саве. Литургија ће почети у 09.00 часова, а предводиће је митрополит дабробосански Хризостом, са архијерејима и свештенством.

Раније је донесена одлука да патријарашке дужности преузима Свети архијерејски синод, а да Светом Синоду до избора новог патријаха предсједава митрополит дабробосански Хризостом. За администратора упражњене Архиепископије београдско изабран је епископ шумадијски Јована.

У Републици Српској и Србији је, поводом смрти патријарха Иринеја, проглашена тродневна жалост, а у Дистрикту Брчко дан жалости ће бити у недјељу, на дан сахране патријарха.