latinica  ћирилица
21/11/2020 |  08:38 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

ИЗ ЧАСА У ЧАС: Ковчег са тијелом патријарха пренијет у Храм Светог Саве; Вјерници се опраштају (ФОТО/ВИДЕО)

Вјерници и поштоваоци одају почаст упокојеном српском патријарху Иринеју. Тијело патријарха данас је из Саборне цркве пренијето у Храм Светог Саве, гдје ће се сутра бити сахрањен. Грађани су позвани да се, приликом одавања поште преминулом поглавару Српске православне цркве придржавају епидемиолошких мјера.
Храм Светог Саве (фото: pink.rs) -
Храм Светог Саве (фото: pink.rs)

16.05 - Интерпарламентарна скупштина православља /ИСП/, са сједиштем у Атини, изразила саучешће Српској православној цркви и њеним вјерницима поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја, који је за вријеме пастирске службе изражавао дубока православна осјећања српског народа, као и наду у боље сутра.

15.05 - Митрополит Порфирије: Придржавајте се мјера и савјета струке

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије апеловао је на све вјернике, који ће долазити у Храм Светог Саве да се опросте од патријарха Иринеја, као и сутра, на његову сахрану, да се због пандемије коронавируса придржавају свих епидемиолошких мјера и савјета струке.

Митрополит Порфирије је рекао да се тијело патријарха Иринеја већ налази у Храму, који ће, како каже, бити отворен све до 9 часова у недјељу ујутру, како би вјерници могли да дођу и одају почаст и узму посљедњи благослов на земљи од његове светости.

14.25 - На сахрани патријарха ће говорити митрополит Хризостом, Вучић, Додик и Лукић

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је, по протоколу који је објавио Синод СПЦ, предвиђено да на сахрани патријарха Иринеја говоре митрополит Хризостом, предсједник Србије Александар Вучић, предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и отац Петар Лукић, старјешина београдске Саборне цркве.

14.15 - Света заупокојена литургија у недјељу у 9.00 часова у Храму Светог Саве

У Храму Светог Саве на Врачару сутра ће, поводом упокојења патријарха српског Иринеја, бити служена Света заупокојена литургија, саопштено је из СПЦ.

Храм Светог Саве (фото: Z. Jovanović)

Литургију, која почиње у 9.00 часова, служиће митрополит дабробосански Хризостом, а саслуживаће више архијереја и свештеника Српске Православне Цркве, као и гости из других помјесних православних цркава.

13.05 - У манастиру Свете Теодоре служен помен за упокојеног патријарха Иринеја

У манастиру Свете Теодоре у Солуну служен је помен за упокојеног патријарха српског Иринеја.

Свету заупокојену литургију служио је архимандрит Сергије Пушкар, клирик Средње Западно-Америчке и Новограчаничке епархије.

12.45 - Maли помен у Храму Светог Саве

У току је мали помен у Храму Светог Саве за покој душе патријарха Иринеја.

У наставку ће београдски свештеници над одром читати Свето Јеванђеље све до заупокојене Литургије сутра у 09.00 часова.

12.34 - У Бањалуци служена заупокојена литургија за партијарха Иринеја

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је служена Заупокојена литургија блаженопочившем патријарху српском Иринеју.

11.57 - Ковчег са тијелом патријарха Иринеја стигао у Храм на Врачару

Припадници Гарде Војске Србије унијели су тијело патријарха српског Иринеја у Храм Светог Саве у коме су га дочекали свештеници.

Ковчег са тијелом патријарха пренет у Храм Светог Саве (фото: Танјуг / Раде Прелић)

Ковчег са тијелом патријарха Иринеја положен је на одар украшен цвијећем и ускоро ће почети помен.

Послије помена ће свештеници Београдско-карловачке епископије, али и други над одром патријарха непрекидно читати Јеванђеље све до сутра, када ће бити сахрањен.

Јеванђеље ће бити читано све до 9.00 часова сутра ујутро када ће бити служена заупокојена литургија, а потом и опијело. Након тога ће блаженопочивши патријарх Иринеј бити сахрањен у Крипти Храма Светог Саве.

11.20 - Служена литургија; Ковчег са тијелом патријарха Иринеја иде према Храму Светог Саве

Поворка са тијелом блаженопочившег патријарха српског Иринеја у пратњи припадника Војске Србије кренула је од Саборне цркве у Београду према Храму Светог Саве.

Ковчег са тијелом патријарха Иринеја из цркве су изнијели припадници почасног вода Гарде Војске Србије и положили га на лафет, који вуче возило Војске Србије.

Претходно је ковчег са тијелом упокојеног патријарха био изложен у Саборној цркви за вријеме литургије поводом славе Саборне цркве, Аранђеловдана, а затим је служен помен.

Литургију и помен служио је митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење владике шумадијског Јована, крушевачког Давида и нишког Арсенија, у молитвеном присуству епископа ремезијанског Стефана, викара Патријарха српског.

Последња почаст патријарху (фото: V. Danilov)

09.00 - Почела Света литургија у Саборној цркви

У Саборној цркви у Београду почела је света литургија поводом Аранђеловдана, славе Цркве, након чега ће бити одржан помен патријарху Иринеју.

Током трајања литургије вјерници неће моћи да уђу у Саборну цркву, а они који се окупе испред морају да се придржавају епидемијских мјера.

Пренос на РТРС и нашем порталу.

Последња почаст патријарху (фото: V. Danilov)

08.42 - Тијело патријарха пренијето у Саборну цркву

Гарда Војске Србије пренијела је тијело преминулог патријарха Иринеја у Саборну цркву, гдје ће бити изложено за време литургије поводом славе цркве, Аранђеловдана.

08.25 - Шпалир Гарде испред Патријаршије, тијело унијето у зграду

Земни остаци патријарха Иринеја допремљени су до зграде Патријаршије, јавља РТС.

Припадници Гарде Војске Србије пренијели су ковчег са тијелом патријарха у Патријаршију, одакле ће бити пребачен у Саборну цркву.

---------------------------------------------

Патријарх Иринеј биће сахрањен у недјељу у крипти Храма Светог Саве. На скупу ће се обратити епископ бачки Иринеј, а у име државе говориће предсједник Србије Александар Вучић.

Протоколом сахране предвиђено је да говори и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Раније је донесена одлука да патријарашке дужности преузима Свети архијерејски синод, а да Светом Синоду до избора новог патријаха предсједава митрополит дабробосански Хризостом. За администратора упражњене Архиепископије београдско изабран је епископ шумадијски Јована.

У Републици Српској и Србији је, поводом смрти патријарха Иринеја, проглашена тродневна жалост, а у Дистрикту Брчко дан жалости ће бити у недјељу, на дан сахране патријарха.