latinica  ћирилица
21/11/2020 |  18:54 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Шта је остало од мировног споразума: Од слова до духа Дејтона (ВИДЕО)

Прије 25 година, на данашњи дан у војној бази Рајт-Петерсон у америчком граду Дејтон, потписан је Општи мировни споразум за БиХ. Споразум је зауставио рат, у Републици Српској се слави као празник који успоставио мир, у Федерације не. Свих ових година високи представници интервенисали су на дејтонску структуру БиХ, најчешће науштрб надлежности Републике Српске. Валентин Инцко најављује нову фазу ангажовања међународне заједнице у БиХ, предсједница Српске Жељка Цвијановић одговара да је његово вријеме одавно прошло.
Дејтонски споразум - Фото: РТРС
Дејтонски споразумФото: РТРС

Четврт вијека након што је потписан, највећа заслуга Општег оквирног споразума што је зауставио рат и донио мир. Успостављена је дејтонска структура БиХ, са два ентитета, три конститутивна народа и високим представником као коначним тумачем дејтонског споразума.

- Сматрам да смо били у процјепу, стјешњени са свих страна. Русија је иако присутна у Дејтону преговарчки потпуно немоћна, ми смо успјели да сачувамо Републику Српску, са 49 одсто териротије, као аутономну јединицу и ми тиме можемо да будемо задовољни - истакао је Радомир ЛУукић, учесник делегације Републике Српске у Дејтону и професор уставнохг права.

Никола Шаиновић, потпредсјеник Владе СР Југославије 1995. године, наглашава да су били јако тешки услови за преговоре.
- У тим готово немогућим условима сачувана је Република Српска као трајна тековина српског народа западно од Дрине, та тековина није остварила оне циљеве које је српски народ желио у смислу спајања са Србијом али кроз Републику Српску је остварено основно право на државност - поручио је Шаиновић.

Разочарање због губитка териротије Сарајева никада није заборављено, а Срби су се убрзо суочили с новом пријетњом по Републику Српску. Снажно подржани од Савјета за спровођење мира, органа који није предвиђен Дејтоном, високи представници су смјењивали и кажњавали њима неподобне српске политичаре, на све начине крунили надлежности Српске, водили су БиХ ка унитарној држави, за шта су добили похвале у Сарајеву.

- Али нам не треба високи представник, ако смо опредјељени да се крећемо путем европских интеграција онда нема дефинитивно мјеста за некаквог представника, стране судије и било кога другог. Друштво мора да буде зрело да се носи са проблемима а не да нам неко пријети. Ми заговарамо тезу да је изворни Дејтон био далеко боље рјешење од овог што јесте некакав фалсификат некаквог Дејтона - истакла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Најјачи удар ОХР-а на уставну, дејтонску структуру БиХ био је између 1997-2003-ће што потврђује најмање 900 интервенција високог представника. Тада су из јавног живота уклоњени бројни српски политичари, остављени су без докумената, посла, жигосане су њихове породице, наметани закони уз обећања политичарима из Српске да ће се моћи мијењати у ПС БиХ када их прихвате, међутим бошњачки политичари и не помишљају да одустану од заједничког пасоша, таблица,граничне полиције, Суда ,Тужилаштва БиХ итд.

- Нисте смјели до 2003. рећи да се крши Дејтонски споразум, Устав БиХ, све институције биле су потпуну потчињене високом представнику. Посљедњих година тај притисак је стао - тврди Синиша Каран, професор уставног права.

Политичко Сарајево ипак незадовољно иако је БиХ од 10 изворних надлежности у Дејтону, интервенцијама високих представника добила бројне претходне отете од ентитета. Траже још, притишћу високог представника да користи Бонска овлаштења. Валентин Инцко најављује нову фазу ангажовања међународне заједнице, већ почетком наредне године. Бонска овлаштења каже користиће као посљедњи адут.

- Опет да буде међународна заједница активнија и буде робуснија и сигуран сам да ће 2021 бити другачија. Вратио се Бајден, осјећам у европским земљама да желе се опет ангажују у БиХ - наглашава Валентин Инцко, високи представник у БиХ.

Предсједница Српске наглашава да су притисци константни.

- Већ самим тим што неко прича користићемо бонска овлаштења имате притиске. Зашто ја мислим да тај фокус на Балкану неће постојати, прошло је вријеме Балкана као мјеста које заузима приоритно мјесто у било којој администрацији - додала је Цвијановић.

Слично размишња и Никола Шаиновић:

- Сада није Јељцинова Русија већ Путинова, Кина није далеко па да буде неутрална у балканским споровима, Кина је овдје. САД нису једини господар у свијету - тврди Шаиновић.

На 25. годишњицу потписивања Општег мировног споразума, институције БиХ и даље немају оригинални примјерак документа који јој је након церемоније парафирања у Паризу додијељен. Посједују само овјерену копију, добијену од Француске. То је још једна у низу бламажа државе која нема оригинал споразума чији је саставни дио Анекс 4, Устав БиХ.