latinica  ћирилица
22/11/2020 |  17:10 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

У крипти Храма Светог Саве сахрањен патријарх Иринеј (ФОТО/ВИДЕО)

Заупокојену литургију и опијело у Храму Светог Саве служио је митрополит дабробосански Хризостом, са архијерејима и свештенством. Вијест о упокојењу патријарха Иринеја растужила је милионе Срба широм свијета и наше хришћанске браће, предводио нас је тихо и мудро, неуморно радио и бринуо о цркви и нашем роду, истакао је митрополит Хризостом.
Сахрана патријарха Иринеја (фото: Tanjug / Zoran Žestić) -
Сахрана патријарха Иринеја (фото: Tanjug / Zoran Žestić)

- И поред свих искушења и невоља кроз које је Црква са својим народом пролазила задњих десет година, патријарх Иринеј остао је непоколебљиви стуб наше цркве светосавске. Показао се достојан свог великог претходника и учитеља патријарха Павла - рекао је митрополит дабробосански Хризостом.

Патријарх Иринеј био је човјек мира, мироносац и миротворац међу људима и народима, поручио је епископ бачки Иринеј.

- Мирна рука патријарха Иринеја је без реторике и помпе, чврсто држала кормило наше цркве, гледајући да никада не заборави ниједну српску државу и да се никада не одрекне српског народа и нашег светог Косова и Метохије - казао је епископ Иринеј.

Сахрана патријарха Иринеја (фото: Tanjug / Zoran Žestić)

Патријарх Иринеј имао је ту снагу и моћ да нас сабере и увијек држи заједно, рекао је српски члан Предсједништва Милорад Додик, додајући да Република Српске у протеклих 11 година није ни плакала ни веселила се, а да са њом није био патријарх Иринеј.

Подсјећа да је патријарх увијек говорио да је за Републику Српску и Србију најважније јединство.

За њега је ово, каже, и лични губитак јер је патријарх био његов пријатељ.

Литургија за упокојеног Патријрха

- Република Српска је била његова кућа једнако као и Србија. Он је био пастир свих нас и могу рећи да је он био тај који је брисао границе међу нашим државама, градовима, регијама, међу нама. То јесте снага наше Цркве вијековима – да надилази и превазилази границе и међе, да превазилази вријеме - нагласио је Додик.

Живот патријарха Иринеја имао је јасне циљеве – Бога, љубав, Србију и цјелокупан српски народ, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Иринеј је заслужан за културу сјећања, завршио је Храм Светог Саве, помирио цркву у Америци, успоставио дијалог са Ватиканом и убиједио папу Фрању да Степинац није светац, али највећа брига му је била Косово и Метохија, истакао је Вучић.

- Обновио је дух јединства и заједништва српског народа, Србију и Српску није одвајао једну од друге, рођени Чачанин којег су сви прекодрински Срби вољели и поштовали, захваљујући и његовом ангажману, молбама и молитвама није било зађевица, није било сукоба између Срба источно и западно од Дрине, чували смо и бринули једни о другима као никада у својој историји, и притом никога од других народа не угрожавајући - истакао је Вучић.

Митрополит Иларион Волоколамски прочитао је писмо руског патријарха Кирила, којим се изражава саучешће подовом патријарховог упокојења. Вјерујући народ окупио се и испред Храма Светог Саве, гдје су пренос литургије и сахране пратили и на видео-биму.

Храм Светог Саве: Одар Патријарха

Дошли су да се уз молитву опросте од духовног пастира посљедњи пут.

Након литургије, опијела и разрјешне молитве ковчег са земним остацима патријарха Иринеја пренесен је у крипту, гдје су га у гробницу положили београдски свештеници.

Патријарх Иринеј је први поглавар СПЦ који почива под сводом Храма Светог Саве, чији завршетак је једно од његових највећих достигнућа.

Повезане вијести:

Сахрањен патријарх српски Иринеј (ФОТО/ВИДЕО)