latinica  ћирилица
23/11/2020 |  08:56 ⇒ 09:02 | Аутор: СРНА

Борељ: Брисел не жели да БиХ буде "црна тачка" у југоисточној Европи

ЕУ не може приуштити да БиХ буде пропала држава и у интересу Уније је да јој помогне, изјавио је високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ.
Жозеп Борељ - Фото: СРНА
Жозеп БорељФото: СРНА

Борељ је нагласио да ће БиХ и Балкан бити више међу његовим приоритетима јер ЕУ не може себи приуштити да има "црну тачку" у југоисточној Европи.

Он је за Независне новине рекао да ЕУ пружа подршку свим сусједима, те је нагласио да то чини јер "има велико срце" и жели да има сусједство које је извор стабилности и партнерства.

На питање да ли БиХ на путу ка ЕУ треба да мијења Устав и шта би те промјене требало да буду, Борељ је рекао да је то до БиХ и да Унија има прецизне захтјеве, а ријеч је о 14 кључних приоритета.

- На вама је да их испуните. Ако Устав треба мијењати, онда треба да га мијењате. Није на нама да кажемо шта треба да радите - додао је он.

Борељ каже и да постоје минимални захтјеви за БиХ која се тичу права грађана, једнаким приликама за све.

- Погледајте пресуду "Сејдић и Финци". Проблем активног и пасивног бирачког права. Треба омогућити свакоме да се може кандидовати, а не само припадницима конститутивних народа. Вјероватно бисте морали мијењати Устав. Не могу замислити да у ЕУ имате земљу чланицу чији грађани, који, због своје припадности или неприпадности некој националној групи, не могу бити кандидати на изборима", навео је он.

На питање о евентуалним посљедицама блокаде усвајања вишегодишњег буџетског оквира ЕУ по БиХ и регион, Борељ каже да се ће то бити ријешено и да су у оквиру њега средства за економски и инвестицини план за западни Балкан, а знатан дио у том пакету је и за БиХ.

Борељ је оцијенио да је неопходно интегрисање региона, који је сувише мали и расцјепкан да би привукао мултинационалне компаније да улажу.

- Морате имати довољну величину тржишта да би привукли ове инвеститоре. А регион је исувише подијељен и са превише граница, превише потешкоћа за кретање и људи и робе. Тако да треба радити на изградњи једног Шенгена на Балкану. То би веома много помогло - нагласио је Борељ.