latinica  ћирилица
23/11/2020 |  09:36 ⇒ 10:24 | Аутор: РТРС

Српска међу првима увела рехабилитацију за обољеле од вируса корона

Након што је Фонд здравственог осигурања Републике Српске међу првима у региону почео да финансира медицинску рехабилитацију за осигуранике који су прележали вирус корона, стижу прве реакције пацијената.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Истичу да захваљујући пулмолошкој рехабилитацији осјећају значајан помак у свом здравственом стању.

- На пријему на пулмолошку рехабилитацију још сам имао осјећај замора и болове у мишићима. Уз помоћ стручног и љубазног особља и сталног надзора доктора, физиотерапеута и медицинских сестара, већ послије 15 дана осјећам велики помак у мом физичком и психичком здрављу, јер сам научио многе вјежбе и технике које ће ми помоћи да и убудуће побољшам квалитет живота - рекао је Миле Мијић из Зворника, један од првих пацијената који је након тешке клиничке слике и механичке вентилације због вируса корона упућен на продужену медицинску рехабилитацију у Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

Поред Завода, пулмолошка рехабилитација за обољеле од вируса корона, али и за друге пацијенте, омогућена је и у ЗТЦ "Врућица" у Теслићу, која је добила сагласност Министарства здравља и социјалне заштите за пружање ове услуге.

Ове установе су, за сада, једине у Српској које имају сагласност ресорног министарства за пружање овог вида медицинске рехабилитације.

Приликом увођења "пост ковид" рехабилитације у Фонду су се руководили европским препорукама, те чињеницом да се због значаја рехабилитације за опоравак обољелих широм Европе отварају центри за рехабилитацију, нарочито у Италији и Великој Британији. Према томе, Република Српска је стала раме уз раме са најразвијенијим европским земљама када је у питању здравствена њега обољелих од вируса корона, истичу из Фонда здравственог осигурања Српске.

Докторка Сњежана Новаковић Бурсаћ, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, навела је да поједини пацијенти након преболијевања ковида 19 буду у лошој психофизичкој кондицији, са нарушеном функцијом плућа и других органских система, те да се суочавају са дуготрајним посљедицама.

- Код одређеног броја пацијената, поготово оних који су лијечени уз подршку механичке вентилације или респиратора, након прележане инфекције, заостану значајни функционални проблеми, како респираторног система, тако и мишићно-коштаног. Због тога је пост ковид рехабилитација изузетно значајна за ове пацијенте и њихов што бржи и потпунији опоравак, те враћање у животне и радне процесе. Колико ми је познато, здравствени систем Републике Српске је први у региону осигураницима омогућио пост ковид рехабилитацију о трошку Фонда - истакла је Новаковић Бурсаћ, додајући да је фокус рехабилитације на пулмолошкој рехабилитацији, побољшању физичке кондиције и психосоцијалној подршци.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од новембра је омогућио продужену медицинску рехабилитацију за осигуранике који су прележали инфекцију вируса корона, и то након болничког лијечења по препоруци надлежних љекара. Рехабилитација се може одобрити у трајању до 28 дана, а могућа је и обнова рехабилитације у трајању до 14 дана.

Из Фонда напомињу да је, све док траје ванредна ситуација, здравствена заштита у јавним здравственим установама обезбијеђена за све грађане, осигуране и неосигуране, док осигураници не треба да овјеравају здравствене књижице.