latinica  ћирилица
23/11/2020 |  10:05 ⇒ 12:23 | Аутор: banjaluka.net

Анализа избора у Републици Српској; Ко је заиста побједник

Скоро све странке у Српској након локалних избора увјеравају јавност да су оствариле добар резултат и да су задовољне подршком бирача, али када се саберу резултати из свих градова и општина (не рачунајући Брчко дистрикт) видљиво је да постоје значајнија одступања од резултата које су неке странке оствариле прије само двије године на општим изборима, пише портал bl-portal.com, а преноси banjaluka.net.
Анализа избора у Српској (фото: АТВ БЛ) -
Анализа избора у Српској (фото: АТВ БЛ)

На нивоу Републике Српске, без Брчко дистрикта, СНСД је освојио више од 33 одсто гласова. СДС је освојио око 13 одсто, ДНС скоро 9,5 одсто, ПДП 8 одсто, ДЕМОС 6,7 одсто, СП око 6 одсто, Уједињена Српска 5,8 одсто и СПС 4,3 одсто.

Најбољи резултат има СНСД, али и неке од ткв. малих странака владајуће коалиције, док су на листи поражених СДС, ПДП и НДП.

СДС и ПДП су у минусу за око 7 одсто у односу на подршку из 2018.године. Тачније, СДС је изгубио чак око 5 одсто, а ПДП 2 одсто гласова у Српској. Зато је СНСД остварио раст од око 1,5 одсто, а ДНС и након раскола остао трећа странка у Српској.

Највеће изненађење, по многима, ипак представља успјех ДЕМОС-а који је постао пета странка у Републици Српској са скоро 40 хиљада гласова. Прије двије године тада још јединствена СП је добила 8 одсто, а на овогодишњим локалним изборима двије странке (СП и СПС) добиле су скоро 10,5 одсто подршке. Уједињена Српска је удуплала резултат у односу на 2018.годину, а НДП доживио суноврат па је са некадашњих 4 одсто сада у четвороструком паду, пише портал bl-portal.com, а преноси banjaluka.net.

Резултати потврђују да су расколи у ДНС-у и СП-у довели до формирања четири странке које у укупном збиру добијају више гласова него што су добијале двије странке прије страначких раскола. То што су они у плусу није утицало на СНСД и Уједињену Српску, које као дио владајућег блока такође биљеже још боље резултате.

Очигледно да су сви они узели око десетак одсто које су изгубили СДС, НДП и ПДП, а након ових локалних избора питање је може ли се још говорити да Српска има двије велике странке и неколико малих. СДС са садашњом подршком ближи је малом блоку странка него СНСД-у који се осамио на првој позицији.

Некада водећа странка, а сада под вођством Мирка Шаровића је тек у свакој четвртој општини освојила више од 20 одсто гласова. Једини прави резултат СДС-а је скоро 76 одсто (659 гласова) колико је освојено у малој општини Источни Стари Град гдје неприкосновено наставља да влада Бојо Гашановић. Уз ову општину, СДС по добром још може истаћи Угљевик, Лопаре, Теслић, Котор Варош, Модричу, Љубиње и Источну Илиџу. Највећи проблем СДС-а су градови, а посебно Бањалука гдје су освојили само 4,04 одсто и Добој гдје је некад неприкосновени СДС завршио на 1,15 одсто.

СДС покушава да сакрије пораз истичући у први план побједу градоначелничких кандидата у Бањалуци и Бијељини

СНСД је освојио више од 50 одсто у Добоју (59,52 одсто), Калиновику (51,79 одсто) и Рибнику (71,28 одсто), односно више од 40 одсто гласова у свакој четвртој општини у Српској. Углавном имају солидне резултате у цијелој Српској, а од оних лошијих највише у очи упада резултат у Шамцу (19,06 одсто) гдје је њихова листа тек трећа, Модричи (21,95 одсто, а 2016.године 31,3 одсто) као и да нема помака у Лопарама гдје су завршили на 15,13 одсто (17,92 одсто на локалним изборима 2016.године).

ДНС и даље најбољи резултат остварује у приједорској регији (Козарска Дубица 28,93%), а најлошије су прошли у већим градским срединама (не рачунајући Приједор) и у Херцеговини. Од резултата изнад просјека издвајају се Србац, Мркоњић Град, Шипово, Модрича, Соколац, Источно Ново Сарајево, Трново, Пале, Берковићи.

У ПДП-у изузев резултата у Бањалуци (19,98 одсто) и Котор Варошу (22,29 одсто) немају чиме да се похвале. Резултате боље од оствареног просјека забиљежили су углавном у неколико општина на бањалучком и приједорском подручју (Мркоњић Град, Шипово, Костајница, Србац, Нови Град, Козарска Дубица, Дервента), док у источном дијелу Српске више од 10 одсто имају само у Шековићима, Лопарама и Рогатици. Солидно су прошли у Бијељини, Источној Илиџи и Палама, али зато су у Осмацима добили само један глас, а у Зворнику освојили један одсто. Резултат у Добоју, Теслићу, Станарима и Петрову је у просјеку тек нешто већи од два одсто.

Зато ДЕМОС има посебно добре резултате у Зворнику, Бијељини, Палама, Добоју, Шековићима гдје су завршили на другом мјесту, односно у Фочи, Челинцу и Градишци гдје су трећепласирани. Лошије резултате имају у Посавини и источној Херцеговини.

Демос изненадио резултатом – Постали пета странка у Српској

Ђокићеви социјалисти имају углавном уједначене резултате у цијелој Српској, а дупло више од оствареног просјека имају у Пелагићеву (освојили највише гласова у тој општини – 20,31 одсто), Броду, Мркоњић Граду, Станарима, Дервенти, Милићима, Костајници, Оштрој Луци, Трнову и Невесињу.

Слично је и са Уједињеном Српском, а највише су њиховом резултату допринијели солидни резултати у градовима гдје је веће бирачко тијело, а процентуално најбоље су прошли у општинама Станари, Братунац, Градишка, Србац, Рудо, Осмаци и Пелагићево.

Резултат СПС-а треба гледати и кроз призму да у свакој трећој општини нису изашли на изборе (додуше углавном су то општине са малим бирачким тијелом). Највеће изненађење је треће мјесто у Бањалуци, гдје су освојили скоро 9% гласова, а могу се похвалити да су на истој позицији завршили и у Лакташима (13,52 одсто), Теслићу (12,65 одсто и Љубињу (13,55 одсто). У Кнежеву СПС је чак други са 11,85 одсто. Лоше су прошли у Семберији, Добоју, Новом Граду, Мркоњић Граду, Котор Варошу, Станарима и генерално сарајевско-романијском подручју, осим у Палама (6,01одсто%).