latinica  ћирилица
23/11/2020 |  14:07 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Џајић за Радио Српске: Звезда је требало 1971. да буде првак Европе

Један од водећих свјетских спортских часописа, Франс фудбал, покренуо је недавно избор 10 најбољих лијевих крила у историји фудбала. Међу њима је и Драган Џајић, прослављени ас југословенског најпопуларнијег спорта.

Трећа Звездина звезда, поводом тога али и љубитељима фудбала увијек интересантних тема, био је саговорник Радија Републике Српске.

-  Хвала Радију Републике Српске за коректност и интересовање - започео је разговор Драган Џајић.

Ништа му не може вријеме. Фудбалски великан, увијек интересантан љубитељима фудбала. Новинари знају да не постоји погрешно вријеме за разговор са Џајом. Памти се и уважава великан као и прије 40 и нешто година када је окончао играчку каријеру. Драган Џајић, најбољи српски фудбалер у 20.вијеку и једно од најбољих лијевих крила планете. Свјетски, а наш у потпуности.

Бити међу 10 лијевих крила свих времена је значајно признање...

- Наравно, уживам у том признању. Оно је за мене велико. Сада када се у овим годинама присјетим свега тога, годи да тако угледни свјетски часопис уврсти ме међу 10 најбољих . Добро је што сам играо фудбал, а још је љепше да ми се догађају овакве ствари - навео је Џајић.

Уз Бугарина Христа Стоичкова, једини сте с Балкана у тој конкуренцији. Вјерујемо да је и то посебна част?

- То ми је посебно драго. Једини сам фудбалер са простора бивше Југославије који је ушао у избор. Преостао сам да играм фудбал прије 42.године и није реално очекивати да будем на челу тих десет. Изузетно цијеним Стоичкова, он нас цијени. Наступао је за Барселону и за Бугарску, никада није крио симпатије према нашем народу и поштујем га као изванредно лијево крило. Свакако ми годи да сам уз величине какав је он - рекао је Џајић.

Када човјек и површно погледа вашу играчку каријеру, све се сјаји од успјеха и трофеја. За Црвену звезду сте одиграли 590 мечева, постигли 287 голова, освојили пет титула и 4 Купа велике Југославије. Које бисте утакмице из ваше клупске каријере издвојили као најдраже? Да ли побједа против су вам и најдражи детаљи у клупској каријери?

- Утакмице против Ујпешт Доже и Реал Мадрида и гол у финалу Купа против одличне Олимпије из Љубљане. Част ми је била играти у великој Југославији која је имала велике клубове и сјајне играче. Имали смо сјајно првенство. Све успјехе које је Звезда остварила у моје вријеме сматрам незаборавним. Тада је Југославија била међу четири-пет репрезентација Европе, а Звезда је била и у јесен и у прољеће у Европи. Сматрам да је Црвена звезда била у то вријеме међу најбољим клубовима на континенту. Драго ми је да се и сада о томе говори и да се памти она Црвена звезда. Поносан сам да сам почео и завршио своју каријеру у великој и драгој Црвеној звезди. Требало је све оно доживјети са Звездом - наставља Џајић.

У какавим сјећањима Вам је остала 1971.година и Куп еврпских шампиона? Искључени сте против Карл Цај Јене, па нисте могли да играте у полуфиналу против Панатинаикоса. Милиони људи и данас вјерују да би са Вама Црвена звезда већ тада играла финале Купа Европских шампиона, можда била и првак континента у 1971.години?

- То не могу никада заборавити. Тај детаљ и то искључење без икаквог разлога најтужнији је тренутак моје каријере. Боли то што ми је приписано. Други Звездин играч ударио је противничког фудбалера, а судија је у оном метежу и блату потрчао ка мени и искључио ме. Жао ми је, био сам у животној форми. Док будем жив то ће да боли. Играли би у финалу, а како сам тада играо и какав је тим Звезда имала, у финалу би играли против Ајакса, чији капитен је био Велибор Васовић. Све су прилике да би тада Црвена звезда била првак Европе. Имала је супер добар тим - присјећа се трећа Звездина звијезда.

Играли сте двије сезоне у Бастији, тамо ће вас по лијепом и добром памтити за сва времена, али сви су очекивали да постанете фудбалер Реала, вјероватно и фудбалска звијезда моћног шпанског тима?

- Био сам јако близу Реала. Појавиле су се неке чудне ствари које не бих да коментаришем. Отишао сам у Бастију. Заволио сам и тај клуб и тај град. И сада са породицом одем на одмор у то прелијепо мјесто. Људи ме по добром памте. Међутим, жао ми је што нисам играо у Реалу. Мислим да сам имао квалитет за Мадриђане и да бих тамо пружио добре партије. Чак су и људи из Реала, много година касније, рекли ми да жале што до мог доласка у Реал није дошло. То недостаје у мојој фудбалској биографији - каже Џајић.

Одиграли сте 85 мечева у државном тиму, постигли 23 гола, учествовали на европским шампионатима и првенствима свијета. Због Вас је легендарни Пеле желио да на окончању каријере на бразилској "Маракани" играју Југославија и Драган Џајић. Наступали сте више пута за селекцију свијета. Када сте Ви окончали репрезентативну каријеру у Београду гостовала је Аргентина. Јесте ли задовољни играчком каријером?

- Док сам био играч, добијао све похвале и признања, увијек сам желио више, више и више. Јесам задовољан. Када сам долазио из Уба у Београд нисам могао ни замислити да ћу све оно остварити. Жао ми је што нисам као играч са Звездом постао првак Европе. Жао ми је што са Југославијом у Риму 1968.године био првак Европе. Све друго ми се остварило. Част ми је била да будем члан тима ФИФА у Рио де Жанеиру, па да играм на опроштају ведета свијета попут Колуње, Лава Јашина и тако даље. Ту сам упознао велики број играча. Када подвучем црту, морам бити задовољан оствареним - сматра Џајић.

Као фудбалски функционер Црвену звезду сте попели на кров Европе и свијета 1991. године. Ви сте судбина Црвене звезде. Звезда је судбина Драгана Џајића. Звезда је и сада у Европи. Може ли Звезда или неки други клуб с ових простора да понови тај успјех?

- Волио бих да се то деси и да то видим што прије. Међутим, неће бити лако да Црвена звезда понови остварено. Велики европски клубови су у финансијском погледу много испред нас. Наши клубови су приморани да продају младе и талентоване играче и да тако преживљавају. Проћи ће много времена да се успјех понови. Хајде да верујемо, да ће у наредним годинама Звезда бити поново првак Европе - истиче он.

На почетку 2008.године великих животних непријатности. Вама су се бавили тужилаштво и полиција. Да ли је било тешко издржати изаћу све то, сачувати стабилност и као данас гледате на ту ситуацију?

- Нерадо се враћам на то. То је оставило тугу у мени и то је оно што покушавам да оставим што даље од себе. Са најдубљим поштовањем прилазим сваком човеку, пријатељу, поштоваоцу фудбала. Они који мене познају знају да је то била намештена ситуација. Да сам у неком тренутку требао бити понижен и повређен. Да ли су успјели? Ја мислим да нису! Народ који мене зна и који мени вјерује свјестан је да то нема никакве везе са мном и да је све то била смишљена акција. Ето, толико о тој ситуацији и даље не бих ширио никакву причу - истакао је Џајић.

Медији су Вас вјерно пратили током играчке и директорске каријере. Какво имате искуство са медијима, посебно са спортским новинарима?

- Одмах могу да издвојим репортера Радио Београда Марка Марковића и мог пријатеља Тому Марића из наше Републике Српске. Вјерно и коректно су пратили моју каријеру. Има још неколико врсних новинара, али њих двојицу издвајам као новинаре који су допринијели популаризацији фудбала. Годинама су објективно извјештавали са стадиона широм Југославије.

Хвала Вам што сте били гост Радија Републике Српске.

- Хвала и Вама и велики поздрав за све слушаоце Радија Републике Српске - поручио је Џајић.

Разговарао Слађан Јеремић