latinica  ћирилица
24/11/2020 |  13:44 ⇒ 13:45 | Аутор: Б92

"Токио може да организује ОИ упркос порасту броја заражених"

Вирус корона неће угрозити Олимпијске игре, сматра гувернерка Јапана.

Гувернерка Токија Јурико Коике рекла је да је увјерена да ће тај град моћи безбједно да организује Олимпијске игре сљедеће године, упркос недавном порасту броја заражених вирусом корона у Јапану.

У Јапану је забиљежен пораст броја заражених који премашује 2.000 случајева дневно, док Влада покушава да уравнотежи превентивне мјере и пословне активности а да не наноси штету економији погођеној пандемијом.

- Као град домаћин, одлучна сам да остварим Олимпијске игре, по сваку цијену - рекла је Коике на конференцији за новинаре.

Она је то рекла недјељу дана након што је предсједник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах посјетио Токио, гдје је одржао серију разговора са јапанским званичницима, укључујући и гувернерком, да покажу одлучност да организују Игре.

Коике је рекла да је широка употреба заштитних маски међу становништвом једна од најефикаснијих мјера безбједности која је поштедила Јапан од велике стопе инфекција које су избиле у САД и Европи.

Она је додала да су многи Јапанци ношење маски доживјели као "моралну дужност", у покушају да сарађују у напорима на превенцији болести. Недавни пораст броја заражених у Јапану могао би да доведе у питање планове за одржавање Олимпијских игара, које би требало да почну 23. јула.

Бах је рекао да ће учесници Игара бити подстакнути да се вакцинишу, како би заштитили јапанску јавност, али није јасно како би се то ријешило ако дође до већег пораста броја заражених у тој земљи.

Према подацима закључно са понедјељком, у Јапану је забиљежено 134.000 случајева заразе корона вирусом, уз готово 2.000 смртних случајева.