latinica  ћирилица
25/11/2020 |  11:15 ⇒ 12:14 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Присуство ОХР-а земљу чини неозбиљном и недемократском

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да присуство високог представника БиХ чини неозбиљном и недемократском земљом.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Бурсаћева у изјави за Срну истиче да присуство виског представника и његове канцеларије у БиХ, 25 година након успостављања мира и у временима када БиХ тежи ка кандидатском статусу за чланицу ЕУ, земљу чини неозбиљном.

- Присуство таквих институција и таквог капацитета у земљи, која би требало да је суверена, не само да није демократски, него је и прилично необјашњиво да у 21. вијеку, у једној европској земљи, некоме пада на памет да у тој мјери узурпира овлаштења и надлежности, притом немајући ни легитимно упориште нити суштинску одговорност према народима и грађанима у овој земљи - појаснила је Бурсаћева.

Постојање ОХР, сматра Бурсаћева, нема никакв основ у Уставу БиХ и Дејтонском мировном спразуму, као ни у међународним актима.

Она је подсјетила да су у Дејтонском мировном споразуму, у члану два Анекса 10, овлаштења високог представника прецизно наведена.

- Ту можемо да видимо дате надлежности високог представника, а оне се односе на надзирање спровођења Мировног споразума, укључујући његов Анекс четири, односно Устав БиХ. У том члану се даље наводи и одржавање блиских контаката са странама, координисање активности и тако даље - истакла је Бурсаћева.

Бурсаћева је навела да је у правни систем БиХ уведена лоша пракса, која је и довела до великих проблема у функционисању свих нивоа власти у БиХ.

- То је потпуно неприкладна, необјашњива и диктаторска моћ која је довела и до законских рјешења и увођења одређених система који су нас, судећи према резултатима дјеловања, одвели у потпуно погрешном правцу. Умјесто да смо 25 година градили међусобно повјерење и дограђивали одговарајуће системе, ми смо се потпуно удаљили од жељеног нивоа функционалности - сматра Бурсаћева.