latinica  ћирилица
25/11/2020 |  17:23 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Сарајево: Ни Општа болница не жели спорну кинеску опрему

Након мостарске Универзитетске клиничке болнице и сарајевска Општа болница не жели да прими респираторе које је из Кине увезло предузеће "Сребрена малина", а дијели их Федерална управа цивилне заштите.
Респиратори - Фото: РТРС
РеспираториФото: РТРС

Шеф ковид одјељења Опште болнице Еднан Дрљевић изјавио је да их у том одјељењу нико није ни питао за то, а требало је, и најавио да респиратори неће бити примљени јер прво треба да их прегледа комисија за пријем ове здравствене установе.

Према његовим ријечима, потом би сервисери требало да ураде нулти сервис, након чега слиједи верификација да се зна да су респиратори исправни.

Дрљевић је рекао да се тек тада може одлучити да ли ће респиратори бити примљени или не у Општу болницу, а не да их Федерална управа цивилне заштите пошаље, без обзира што их ова установа није ни тражила.

- Послали смо им допис. Они су хтјели нашој техничкој служби, без обавјештења менаџменту, да довуку то и истресу то. Онда смо ми то забранили јер имамо комисију за пријем. Менаџмент ће контактирати ту комисију, да се одлучи за те респираторе да или не - рекао је Дрљевић за Н1.

Он је објаснио да спорни респиратори имају прикључке који не одговарају утичницама.

- И ми имамо два, што смо добили из Емирата и хвала им, мислим да су идентични, али не можемо их испробати јер чак и оне утичнице које су кинеске не одговарају на наше утичнице за ваздух и кисеоник, немамо сервисера који ће обавити нулти сервис. Тако да нам то стоји неупотребљиво - додао је Дрљевић.

Универзитетска клиничка болница Мостар објавила је јуче да је одбила респираторе које им је као донацију, телефонским путем, понудила Федерална управа цивилне заштите, а које је из Кине увезло предузеће "Сребрена малина".

- Понуду смо одбили јер по процјени наших анестезиолога такви уређаји не могу бити од помоћи нашим пацијентима. У принципу, постоји оправдана сумња да могу угрозити њихово здравље - изјавила је портпарол мостарске болнице Адријана Панџа.

Она је навела да су сви анестезиолози у овој здравственој установи потписали изјаву да не желе руковати таквим уређајима јер нису за адекватну клиничку употребу.

Предузеће "Сребрена малина" у априлу је за потребе Федерације БиХ из Кине увезла 100 респиратора које је платила 10,5 милиона КМ, а за које је накнадно утврђено да имају системски квар.

Набавка ових респиратора предмет је истраге Тужилаштва БиХ.