latinica  ћирилица
26/11/2020 |  08:14 ⇒ 08:39 | Аутор: СРНА

Три дана жалости за Марадоном

У Аргентини почињу три дана националне жалости за Дијегом Армандом Марадоном, великим фудбалером који је преминуо у 60. години.
Буенос Аирес - Фото: Wikipedia
Буенос АиресФото: Wikipedia

Његово тијело ће током тог периода бити изложено у Каси Росада, сједишту Владе Аргентине, пренио је Би-Би-Си.

Претходно ће бити обављена обдукција тијела у његовом родном мјесту Тигре, недалеко од Буенос Ајреса.

У Аргентини је одгођена утакмица Спорт клуб интернационала и некадашњег Марадониног клуба Бока Јуниорс.

Навијачи су се окупили на Ла бомбоњери, Бокином стадиону у главном граду, гдје су многи плакали иако су неки од њих сувише млади да би се сјећали Марадоне из играчких дана.

У Буенос Ајресу је на екранима метроа умјесто возног реда исписано "Хвала, Дијего", а навијачи су пјевали пјесму "Божија рука" у градским предграђима.

Бивши играч аргентинске репрезентације и тренер успјешно је оперисао крвни угрушак у мозгу у новембру, али се лијечио и од зависности од алкохола.

Његов биви саиграч Осије Ардилес изјавио је да данашње фудбалске звијезде Меси и Роналдо "не могу ни да сањају" да ће им се дивити као Марадони.

- Бити Дијего Марадона било је невјероватно дивно. Али са друге стране, није то било лако. Од младих дана је непрестано био у центру пажње медија. Није имао нормално дјетињство, није имао нормално тинејџерско доба - рекао је Ардилес.

Он је додао да су сви жељели да буду уз њега и да добију дио њега.

Ардилес, некадашњи играч Тотенхема, који је био у аргентинском тиму са Марадоном на Свјетском првенству 1982. године, рекао је да је Марадона био "бог" у Аргентини, у Напуљу и широм свијета и да ће остати упамћен као фудбалски геније.